Горещините постепенно отминаха, дните станаха по-кратки, сутрините и вечерите – по-студени. Заплахата от летните вируси отшумя, но сме в очакване на зимните… За да сме спокойни, сега е моментът да подготвим децата си за срещата им с тях. Първата и основна крачка е да повишим защитните сили на имунната система на детския организъм. „Имунната система е една от най-важните системи в човешкия организъм. Тя е сложно устроена съвкупност от костен мозък, жлези (тимус, далак, лимфни възли), белтъци и клетки. Участва в разпознаването на чуждите вещества (вируси, бактерии, алергени, полени), попаднали в човешкото тяло. Нейната цел е да ги улови и унищожи. Способна е сама да се справи с много от заболяванията. Тя е нашата основна защита от многобройните вируси и бактерии, които ни атакуват през зимните месеци.

КОГА И КАК СЕ ПОЧИСТВАТ УШИТЕ НА БЕБЕТО

Рисков контингент са децата до 5-годишна възраст. При тях имунната система все още е незряла и е в процес на формиране на собствен имунен опит и защита. Имунната система на най-малките е в процес на узряване, организмът невинаги може сам да се предпази и усложненията са по-чести”, споделя д-р Петър Самарев, педиатър, хомеопат, общопрактикуващ лекар, с който коментирахме темата.

Хранене
Пълноценното хранене е необходимо за изграждане на силна имунна система. То трябва да бъде добре балансирано, да съдържа достатъчно белтъчини, които вземат участие в синтеза на имуноглобулините и засилват имунната система. Доказано е, че непълноценното и нерационално хранене с продукти, бедни на белтъчини, води до по-чести боледувания.

Храни, богати на пълноценни белтъчини, са: месо; мляко; яйца; варива.

Добър ефект върху имунната система имат и омега-3 и омега-6 мастните киселини, които увеличават броя и ефективността на белите кръвни клетки.


Храни, богати на такива вещества, са: риба; морски дарове; орехи.

КОГА БЕБЕТО РАЗПОЗНАВА АРОМАТА НА МАМА

Най-голямо значение за подсилване на имунната система имат витамините от група С – цитруси (лимони), горски плодове, витамините А и Е – моркови, тиква, витамините от група В, както и някои микроелементи, като цинк и селен. Много често тези витамини и микроелементи липсват в продуктите поради неправилното им съхранение и обработка.

Плодовете и зеленчуците съдържат фитонутриенти, особено витамин C и каротеноиди, които засилват имунитета. Фитонутриентите могат да увеличат производството както на белите кръвни клетки и на интерферона, необходими за борбата със заразата, така и на антителата, които покриват клетъчните повърхности и блокират вирусите.

Опитайте се да научите вашето дете да яде достатъчно плодове и зеленчуци всеки ден.

Хранителни добавки
През есента и зимата много от плодовете и зеленчуците липсват на нашата трапеза и е желателно организмът да се подсили с витамини и минерали. Тъй като някои от витамините не се синтезират от нашия организъм, а минералите са в малки количества, след хронично боледуване депата им се изчерпват и имунната система отслабва. Тогава е добре да приемаме препарати, съдържащи микроелементи, особено цинк, селен, желязо, сяра.

Храната може да е основният източник на полезни вещества, но за да сте сигурни, че детето ви получава нужното количество, допълнете ежедневното му меню с комплекс от мултивитамини и природни имуностимулатори, особено през есенно-зимния период.

Обикновено децата предпочитат витамини и минерали под форма на бонбони и сиропи. Като имуностимулатори можете да използвате монопродукти – ехинацея, коластра, котешки нокът, бета глюкан и др. Не трябва да забравяме билковите чайове и меда. С добър ефект са и хомеопатичните медикаменти (оscillococcinum), някои монопрепарати, Шуслеровите соли и пробиотиците.

КАК ДА НАУЧИМ ДЕЦАТА НА ДИСЦИПЛИНА

По-различно стои въпросът при децата с хронични заболявания и имунен дефицит. При тях е желателно след консултация със семейния лекар да се проведе профилактика с някои от противогрипните ваксини или с други имуномодулатори (bronhovaxom, respiguard, isoprinosine), които се срещат на българския пазар.

Облекло, разходки, гимнастика
За да растат децата здрави и неподатливи на инфекции и за да имат силна имунна система, задължително е системно закаляване. Желателно е да прекарват повече време навън, да играят, да спортуват, да се движат и да се обличат съобразно със сезона. Дрехите трябва да осигуряват топлина и свобода на движенията, но без да запарват и алергизират. Доказана е връзката между физическата активност и подобряването на имунните сили на организма. Физическите упражнения трябва да бъдат ежедневни, но не стресиращи за организма. Интензивните тренировки и спортът увеличават нивото на стресогенните хормони – адреналин, норадреналин и кортизон от надбъбречните жлези, което води до преразпределение на кръвта в определена група мускули, а след това и до спад на имунитета.

Да обобщим!
Рационално и балансирано хранене с всички основни групи храни – месо, мляко, яйца, плодове, зеленчуци, ядки. Уместно е децата да получават достатъчно витамини под формата на пресни зеленчуци, плодове и прясно изцедени сокове. Много са важни системното закаляване, почивката, ползотворният и достатъчен сън. Спокойствието, уютът, усмивките, любовта и положителните взаимоотношения в семейството помагат за отглеждането на здрави деца.

Разговора проведе Даниела Граховска