След изписването от родилния дом първите няколко дни от живота вкъщи са изключително трудни както за майката, така и за новороденото. Със сигурност ще срещнете препятствия, докато установите режима на мъничето – най-подходящите часове за кърмете, спане, преобличане и игра. Някои педиатри съветват да се придържате към строгия режим, да въведете дисциплина и ред като в казармата, тъй като “плаващите” часове за сън, хранене и игра могат да предизвикат само недоволство при детето и да затруднят живота у дома. Според други по-съвременни схващания обаче детето не е кукла, не се събужда и храни по часовник


и трябва да се съобразявате с неговите желания.

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ''9 МЕСЕЦА''ЗА САЙТ НА ГОДИНАТА В КАТЕГОРИЯ - МЕДИЕН САЙТ

Привържениците на строгия режим твърдят, че децата, които имат постоянен ритъм на сън и бодърстване, са по-уравновесени, усвояват по-бързо новите неща и плачат по-малко. Противниците на тази теория пък ще ви изтъкнат аргумента, че когато бебето е гладно, нито един часовник не може да спре сълзите му, пък дори то да е хапнало преди един час.


Как да се измъкнете от омагьосания кръг? Най-добрият съвет е да следвате инстинктите на детето.

Строгият режим на хранене и спане наистина е важен за малчугана, тъй като той се чувства сигурен в един объркан за него свят. Това обаче не значи, че при нужда не бива да нарушавате правилата, и то толкова често, колкото се налага. Когато детето разбере, че вие откликвате на неговите желания, то все по-малко ще проявява капризи.

  • Хранете бебето през 3 часа, но незабавно се отзовавайте, когато заплаче. Не забравяйте обаче, че дори през първите дни детските сълзи не винаги означават, че мъничето е гладно. Често то има нужда от внимание, нежност и топлота. Ако при всяко проплакване вие му давате кърма, ще се получи затворен кръг и това ще доведе до пълно объркване на режима, а вие ще се изтощите до краен предел. Научете се да разпознавате сълзите на детето. Помислете какво значат сълзите му, ако преди 1 час сте го нахранили.
    Обикновено след 3-ия месец детето преминава към стабилен ритъм на хранене и през 3–4 часа вече е гладно, а апетитът му през нощта изчезва.
  • За предпочитане е да кърмите детето по един и същи начин, на едно и също място и в еднаква последователност – първо хранене, после повиване или обратно. Така малкото ще свикне с режима и ще знае какво следва. Хранете го след игра. Докато мъничето все още не се е отказало от нощното кърмене, не палете лампата.
    Ако при бебето може да си позволите по-лежерен режим,

    2-годишният малчуган държи всичко да е под контрол

    Той обича ябълката да е нарязана точно според неговите изисквания, всяка вечер мама да му чете една и съща приказка, панталонките му да са изгладени по определен начин. Децата на тази възраст лесно се ядосват и изливат гнева си, когато нещо не е според техните желания, защото така губят контрол върху своя малък свят. За да се справите с тази ситуация, въвеждайте такива правила у дома, които лесно може да спазвате и които няма да затрудняват семейния ви живот. Не изпълнявайте много ритуали преди лягане, защото някоя вечер, когато сте прекалено уморена, няма да ви се танцува буги-буги със сина ви. Запомнете, че детето има неизчерпаема енергия, на която вие само може да завиждате. Нека правилата винаги да са съобразени с възрастта на детето.