Вярно ли е, че кърменето повишава интелигентността на детето? Широко разпространено е мнението, че храненето с майчино мляко не само укрепва имунитета на детето, но и повишава неговата интелигентност. Дали обаче това е истина?

Майчиното мляко, според СЗО, е „идеална храна за бебета“, която „е безопасна и безвредна и съдържа антитела, които помагат за защитата (на бебето) от много често срещани детски болести“. Експертите на СЗО препоръчват да се хранят децата изключително с кърма до шест месеца, а след това, след въвеждане на допълнителни храни, да продължите да кърмите детето до две години или повече.

Избираме ли родителите си преди раждането?

В момента обаче малко хора следват тази препоръка – само едно на всеки три бебета се кърми изключително през първите шест месеца от живота си.

В същото време кърменето има благоприятен ефект върху здравето не само на детето, но и на майката. Една година кърмене намалява риска от всички видове рак на гърдата с 4,3%, рак на яйчниците с 27% и рак на матката с 11%.

Едно от най-големите проучвания, изследващи връзката между начина на хранене и нивото на интелигентност на детето, е проведено през 1999 г. в Медицинския център на Университета в Кентъки (САЩ). Учените са избрали 20 научни статии за развитието на деца, отгледани на кърма и хранене с шише. Те са изчислили, че децата, които са получавали майчино мляко, показват резултати с 3-5 точки по-високи в IQ тестове от техните връстници, хранени с адаптирано мляко.

През 2015 г. специалисти от Федералния университет на Пелотас в Бразилия обобщиха резултатите от 30-годишно наблюдение на почти 6000 местни жители. Учените разполагали с данни за начина на хранене на 3493 души от тази група. След анализ на житейските успехи на деца, които са станали възрастни, изследователите съобщават, че средно кърменето в продължение на 12 месеца е увеличило коефициента на интелигентност с 4 пункта и заплатата с 340 бразилски реала (около 180 лева по средния обменен курс за 2015 г.), а тези деца също са учили почти една година повече от своите връстници. Изследователите обаче отбелязват, че техните открития са ограничени – може би по-добрите интелектуални показатели са свързани с факта, че кърмещите майки като цяло са се грижили по-добре за детето и са отделяли повече време на неговото развитие, отколкото тези, които по някаква причина са предпочели да използват адаптирано мляко.

По-противоречиви резултати са получили учени от Медицинския център към университета в Рочестър и Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ).

Специално дарение за 'Майчин дом' от семейството на Митко, роден с екстремно ниско тегло

Те изследвали интелектуалното развитие на 9116 деца на възраст от девет до десет години. Децата, които са били кърмени повече от 12 месеца, се представят най-добре (с 0,3 стандартни отклонения , IQ резултат от 15) на когнитивните тестове. Тези, които са били хранени от седем до 12 месеца, са се представили малко по-зле от тях, но по-добре от средното (само с 0,2 отклонения). Тези, които са получавали кърма от един до шест месеца, са по-успешни при изпълнение на задачи с 0,1 отклонения. Най-ниските резултати са показани от деца, които в даден момент изобщо не са получавали мляко.

Проучване на специалисти от университета в Единбург слагакрай на дискусията за връзката между начина на хранене и интелектуалните способности на детето. Те успели да намерят двойки братя и сестри с различен тип или продължителност на хранене: 332 двойки в противоречие по отношение на вида на хранене (едното дете е хранено с кърма, другото на адаптирано мляко) и 545 двойки в противоречие по отношение на продължителността на кърмене. Не са констатирани разлики в интелигентността между децата.

На каква възраст децата започват да имат спомени

Освен братя и сестри, учените са наблюдавали и други деца; общо 5475 деца от 3161 майки са включени в изследването. Оказа се, че най-голямо влияние върху развитието на интелектуалните способности оказва IQ-то на майката.

Само при недоносени бебета майчиното мляко значително подобрява когнитивните способности. В други случаи психическото развитие на детето ще бъде повлияно предимно от интелигентността и социалния статус на майката. Благодарение на това тя ще поеме по-отговорен подход към отглеждането на потомството си, включително ще се опитва да го храни с кърма.

Източник: https://www.flashnews.bg/