Как ли се е разположило бебето в своите покои? Колко е забавно да наблюдавате как коремът ви придобива странни форми. Отвътре малкият палавник напомня за себе си – рита с крачета и маха с ръчички. Още от 8-ия месец на бременността бебето вече се подготвя да се появи на белия свят. На последния преглед на ехограф ще научите каква позиция е заело. Акушер-гинекологът ще определи как ще се роди – през естествените пътища или чрез цезарово сечение.


През третото тримесечие на бебето му става все по-тясно в корема на мама. Най-тежката част от тялото му е главата и тя се опитва да се спусне надолу. При първескините това обикновено се случва към 37-ата седмица, а при вече раждалите жени в началото на процеса плодът започва да слиза в таза. Частта от бебето, която първа влиза във входа на таза, се нарича предлежаща.

ИЗТЕГЛЕТЕ БЕЗПЛАТНО СВЕЖИ VIBER СТИКЕРИ

Позиция “по мед и масло”
През 8-ия месец главата на детето е сгъната напред, така че брадичката е близо до гърдите. Според специалистите именно главичното предлежание е най-благоприятното положение, което бебето може да заеме при раждане, тъй като размерите на черепа му съвпадат с размерите на таза на майката.
Поставете ръка в долната част на корема и ще усетите твърдата топка точно над срамната кост. С опипвания можете да проследите закръглената форма на гърба вдясно или вляво на корема, докато от другата страна лесно ще доловите енергичните движения на малките крачета. Бебето може да премести гръбчето си вляво или вдясно, но главата му остава все надолу.


Когато моментът настъпи, акушерката или лекарят ще направят вагинален преглед, за да проверят как е застанало детето. Те ще преценят дали предлежащата част вече е във входа на таза. Така по-лесно ще се установи в каква позиция е главата. В зависимост от това дали тилът е напред, назад, наляво или надясно (по отношение на майчиния таз), се определят положения наляво и напред или надясно и назад.
Това са най-честите пози, които почти винаги подсказват, че бебето се придвижва нормално и се очаква раждане по естествените родилни пътища.

Положения “нестандартно още от корема”
Бебето не винаги е толкова послушно. Понякога то може да навлезе в родилните пътища с глава, отметната назад, т.е. дефлексирана. Веднъж на 1000 раждания се случва дефлексията да е пълна. Тогава бебето е с лицето напред. Ако раждането е по вагинален път, възможно е брадичката на детето да е обърната напред към симфизата (предната част на таза). Ако дефлексията не е пълна, водеща част е челото. Тогава раждане през естествените пътища е невъзможно. В този случай се налага цезарово сечение.
Бебето може да е седнало по “турски” – краката му да са сгънати в тазобедрените и в коленните стави. Друга възможна позиция е долните му крайници да са сгънати в тазобедрените стави и изпънати в коленните стави, така че стъпалата да се намират почти на височината на главата. Това не пречи раждането да протече през естествените пътища.

БЕБЕТО В УТРОБАТА Е СПОСОБНО ДА СПАСИ ЖИВОТА НА МАЙКАТА

Някои бебета са своенравни още от утробата и до раждането тялото им заема напречно положение (всъщност по-често косо положение), което може да стигне до раменно предлежание. Причината е отпускането на маточните стени. Обикновено това става при жени,  които вече са раждали или са родили големи бебета. Понякога такова положение заема вторият близнак, който след раждането на първия бързо се възползва от освободеното място и се разпростира по-нашироко. Акушер-гинекологът, който води раждането, знае как да се справи в подобна ситуация. Той може да обърне с ръка бебето и раждането да завърши през естествените пътища или да прецени, че е по-добре да се направи цезарово сечение само за втория близнак.

Д-р  Мария Владимирова
акушер-гинеколог