Великден носи символика и магия. Денят на възкръсването на Исус Христос съвпада с деня, когато дните стават по-дълги от нощите. В центъра на празника е яйцето – символът на новия живот и възкресението.

Подготовката за великденския празник се харесва и на най-малките. Яйца се рисуват и се боядисват с шумни възклицания, детски смях и закачки. Приготвянето на козунаци също носи радост. Прекрасно е, когато всички в семейството се включват в подготовката за празника.

Традиционните празници имат утвърден ритъм, ритуалите носят усещане за спокойствие и уют. Особено обичани са великденските игри. В Германия например е много популярен обичаят да се търсят великденски яйца, скрити във великденското зайче. На празничната трапеза всеки си избира твърдо сварено яйце и се чуква с член от семейството. Яйцето, което се счупва в надпреварата, се изяжда. Здравите яйца участват в следваща надпревара, а останалото здраво яйце се обявява за победител! Каквото и да е времето, денят след Великден се посвещава на разходка сред природата. Тогава в джобовете на мама и татко могат да се намерят забравени великденски яйца  – каква радост!

Ако детето смята разходката за скучна, трябва да му се напомни, че който иска великденско яйце, може да го потърси и да го намери – дали под някой храст или в тревата – важното е да го открие! Това са моменти на най-голяма близост и обич в семейството. Те дават на всеки усещането, че принадлежи към една общност, в която е защитен и му е позволено да бъде себе си, макар понякога и по детински непослушен.