87-годишен австралиец е спасил живота на над 2,4 милиона бебета, като е дарил кръвта си.

На 14-годишна възраст Джеймс Кристофър Харисън претърпял тежка операция и се наложило кръвопреливане, което в крайна сметка спасило живота му. През 1954 г., веднага след като навършва 18 години, той набързо се записва да дарява кръв в опит да се отплати за услугата и лекарите бързо разбират, че кръвта му съдържа специално антитяло.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА 

Лекарите открили, че антителата на Харисън са особено силни в борбата с болестите и могат да се използват за създаване на „животоспасяващи“ анти D инжекции.

„Анти-D имуноглобулинът неутрализира всички RhD положителни антигени, които може да са влезли в кръвта на майката по време на бременност“, се казва в уебсайта на NHS.

Ако RhD положителни антигени навлязат в кръвта на майката, може да се развие резус заболяване (състояние, „при което антителата в кръвта на бременна жена разрушават кръвните клетки на нейното бебе“), добавя NIDirect. „Резусната болест не уврежда майката, но може да причини анемия на бебето и да развие жълтеница“, продължава той.

След като лекарите открили силата на неговата кръв, Харисън започнал да дарява кръвна плазма, а не просто кръв и така станал един от основателите на Rh програмата на Нов Южен Уелс.

Даряването на плазма може да се случва по-често от кръводаряването, което доведе до даряването на Харисън по  веднъж на всеки две седмици. Според кръвната служба на Червения кръст, много малко хора в Австралия са известни със същите антитела като Харисън в кръвта си. Това означава, че до 2018 г. „всяка партида Anti-D, която някога е била произведена в Австралия, е идвала от кръвта на Джеймс“, каза Фалкенмайър.

5 любопитни факта за пролетните бебета

Една от жените, получили ваксина Anti-D, образувана от антителата на кръвта на Харисън, е неговата собствена дъщеря. „Това бе причината вторият ми внук да се роди жив и здрав“, споделя Харисън. 

Известен като „Човекът със златната ръка“, Харисън беше награден с Медала на Ордена на Австралия – чест, която отличава хората за изключителни постижения и служба.

20 болници у нас ще получат кувьози и детски респиратори

Той спря да дарява, след като през 2018 г. достигна възрастовата граница на Австралия от 81 години. Сега 87-годишният мъж направи своето последно – и 1173-то даряване – на 11 май същата година, след като е дарявал кръв за цели 63 години общо.

Източник и снимка: https://www.7kefa.com/