Традиционният метод за лечение на алергии често включва лекарства като кортикостероиди и антихистамини, които потискат алергичните симптоми, но не могат да отстранят първопричината за алергията. Дълготрайната им употреба засилва риска от развитие на странични ефекти. Така алергията остава проблем за цял живот. Затова е добре да се познават и възможностите на холистичната медицина, например на хомеопатията. Можем напълно да премахнем алергиите от живота си, ако лечението  обхваща целия организъм, включително емоциите и психиката на човека,  споделя д-р Василка Юрукова, водещ специалист по вътрешни болести, хомеопатия и Шуслерова терапия.

През последните 20 години броят на хората с алергии се е увеличил три пъти. 20% от българите страдат от алергична хрема, а 9% имат бронхиална астма. Кожните алергии засягат една четвърт от хората  – около 20% страдат от атопичен дерматит и близо 25% поне веднъж са имали уртикариални обриви. Алергиите често продължават през целия живот, като чувствително влошават неговото качество, но в редица случаи те са напълно лечими заболявания, подчертава още д-р Юрукова.

Трите лица на алергиите

  • Инфекции

Според д-р Юрукова алергиите не са единствено наследствени заболявания. Те са сложна комбинация от различни фактори и затова в лечението им трябва да има комплексен подход. До голяма степен те се провокират от инфекциозни причинители (гъбички, паразити, бактерии), които отслабват имунната система и я правят по-реактивна към безобидни вещества. Излекуването на тези остри или хронични инфекции води до отслабване или пълно изчезване на алергичните симптоми. Редица научни проучвания потвърждават връзката между алергии и инфекции.

  • Токсини

Важно е да знаем – в чист организъм алергии не се раждат. Но задръстването на клетките и междуклетъчното пространство с токсини прави невъзможна работата на органите за детокс – черния дроб, бъбреците, лимфната система, дебелото черво, кожата и белит дроб. Един от сериозните проблеми са генномодифицираните храни, които са нетипична храна за нашите тела. Въпреки че няма доказателства, че тези храни алергизират, бумът в броя на алергиите съвпада по време с разпространението на този тип хранителни продукти.

  • Психотравмени ситуации

Друг виновник за появата на алергии е психоемоционалният стрес, на който сме подложени всеки ден. Натовареният график, крайните срокове, жонглирането с десетки задачи едновременно, малкото време за семейството водят до напрежение, неудовлетвореност и много негативни емоции. Гневът, разочарованието и обидата често спомагат за отключването на алергии у хора, които носят т.нар. „алергични“ гени. Редица от нас не понасят и така да се каже развиват „алергия“ към определени хора или ситуации в живота си. Когато повлияем върху тези негативни емоции, алергичните симптоми силно отслабват или дори спират да се проявяват, обяснява опитният хомеопат.

 

Бременност и новородени без алергии

Всяка майка иска да роди здраво дете и вероятно, ако сте бременна, силно се вълнувате от въпроса как да предпазите нероденото си дете от алергии. Много жени спират напълно алкохола и се стараят да се хранят здравословно, докато са бременни. Някои скорошни проучвания обаче показват, че майките не могат да намалят риска от развитие на хранителни алергии у децата си, ако избягват определени храни по време на бременността и кърменето. Най-добрият съвет към бременната е да се храни здравословно и разнообразно, с включване на различни групи храни. В храната е важно да няма консерви, полуфабрикати, храни с пестициди, консерванти и оцветители, както и храни, приготвени в микровълнова фурна. Разбира се, ако майката страда от хранителни непоносимости, спирането на вредната храна е важно за нейната имунна система.

Ефективно е и хомеопатичното лечение. Хомеопатията е безопасно лечение при  бременност и кърмене. Често по време на бременност настъпват настинки, обостряне на вагинална кандидоза, жлъчни или бъбречни кризи. Всички те могат да се лекуват успешно с хомеопатия и до голяма степен да се избегне алергизирането на тялото от прекомерно лечение с антибиотици и други химични лекарства, споделя д-р Юрукова в своята книга „Живот без алергии”.

Нейните наблюдения сочат чести алергии у децата, заченати инвитро. Всички случаи на инвитро оплождане са свързани с хормонално обременяване не само на майката, но и на бебето. Затова хомеопатичен детокс на черния дроб по време на бременността и на бебетата след тяхното раждане може да намали риска от алергии.

Ако семейството планира бременност, излекуването на хроничните инфекции у двамата родители и особено у жената ще помогне да бъде заченато здраво дете, а майката да е в добро здраве по време на бременността и кърменето. Ако тя е алергична, това ще намали нейните алергични проблеми. Холистичното лечение може да помогне за здрава бременност. При прилагане на лечение с хомеопатия и Шуслерови соли се нормализира чревната флора, пречистват се черният дроб, жлъчният мехур и бъбреците, активира се имунната система. Шуслеровите соли осигуряват нормално развитие на тъканите и органите на плода, споделя д-р Юрукова. Желателно е бременната жена да приема всекидневно и пробиотици и омега-3 препарати, които ще намалят с 50% риска на бебето да заболее от бронхиална астма или екзема. За да можем да създадем здраво дете, желателно е всяка жена, която планира бременност, да направи за 3 месеца внасяне на всички минерали в тялото под формата на Шуслерови соли. Това минерално възстановяване се нарича реминерализация и то може да се предпише от всеки Шуслеров терапевт. Шуслеровите соли по време на бременност помагат както за нормалното формиране на органите и тъканте у бебето, така и за това майката да има здрави зъби, кости и коса след раждането,  защото тези соли са естествените съставки на всяка клетка на тялото.

Несъмнено лечението на всяко алергично състояние е немислимо без готовността за промяна от страна на пациента. Премахването на инфекциите, детоксът на тялото, преодоляването на вредните навици са част от мерките. Отхвърлянето на остарелите психоемоционални модели също е важно, защото тялото и психиката ни са едно цяло. В такива ситуации е добре пациентът да излезе от обкръжението на хората, които го алергизират, или да промени отношението си към дразнителите.

Разговора проведе Християна Гълъбова