В уеб предаването ни наш специален гост бе д-р Теа Александрова, лекар в отделение по педиатрия в София. Вероятно много от вас познават д-р Александрова и от Инстаграм – в своята страница там тя споделя полезна информация и любопитно съдържание по достъпен и много интересен начин. Разгледайте и се убедете сами - @mamadoc.bg

А какво ни сподели на нас в студиото? В началото на нашия разговор обърнахме внимание на къпането и разбрахме колко важна е грижата за бебешката кожа. Д-р Теа Александрова ни разясни и кои са разликите в поддържането на хигиената при момченцата и момиченцата. Оказа се, че няма нищо страшно - ако сме внимателни, всичко ще бъде наред.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

Поговорихме си също и за хормоналните кризи при момиченцата. Д-р Александрова ни сподели: „Майчиният организъм по време на бременност преживява изключително огромни хормонални промени, които преминават през плацентата и в първите няколко месеца от живота детенцето все още има в кръвта си тези хормони, които са обичайни за зрялата полова възраст, така че може да виждаме дори да се образуват гърдички на момиченцата, леко да са увеличени срамните устни, дори кървене може да има, акнето също е сред изявите на изчистването на организма от тези излишни хормони, които е имало по време на бременността, но това е нещо нормално и стига да не се задържа твърде дълго време, не е нещо притеснително.“ 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER 

Разбира се, не пропуснахме да отделим нужното внимание и на пъпчето, получихме също и ценни насоки за терморегулацията на бебето. „Нормалната температура за новородено бебе е между 36,5 и 37,5“. А какво да правим, когато тя се повиши? Д-р Теа Александрова ни отговори и на този въпрос. 

Още много интересни теми обсъдихме в студиото ни. Ако сте пропуснали полезния ни разговор, може да го изгледате още сега: