На 10 март гост в уеб предаването ни беше д-р Татяна Стоева. Тя е детски пулмолог и педиатър с призната специалност по детски белодробни болести от 2011 г. Основните ѝ професионални интереси са в областта на детската профилактика, неинвазивните маркери на белодробното възпаление, детските белодробни заболявания и най-вече детската астма. Разговорът, който имахме с нея, ни даде отговорите на важни въпроси, за които всеки родител иска да бъде подготвен. 

„Има някакво стандартно количество болести, които едно дете обикновено прекарва през определените възрастови периоди от живота си и всяка една бройка от заболявания, която излиза от тази възприета норма, ни кара да смятаме, че детето боледува по-често от обичайното.“ Това сподели д-р Стоева в началото на нашето интервю. Разбира се, уточнихме, че е напълно нормално по-малките деца да боледуват по-често в сравнение с по-големите деца, тийнейджъри, ученици.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE 

Много хора смятат, че кожната повърхност е тази, която има най-голям досег с външната среда, д-р Стоева обаче ни обясни защо това не е така. Оказа се, че дихателната система има огромна площ и именно тя е тази, която си взаимодейства най-силно с заобикалящата ни околна среда. Съответно дихателната система има огромно значение за нашето развитие и за нашите заболявания. Не е случайно, че болшинството от болестите при децата са именно респираторните инфекции. 

Как да се грижим за дихателната система и съществува ли превенция срещу белодробните болести? Получихме съвети и по тези въпроси. Ваксините, правилното хранене, приемът на витамини и умерената, дозираната, физическа активност се оказаха ключови за здравето на малчуганите. 

На 10 март имахме интересен разговор и с Baby Spa White Lagoon, които станаха на цяла годинка и споделиха емоцията на рождения си ден с нас. Научихме много за техния център и разбрахме как бебешкото спа помага за имунитета при децата.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Срещите ни бяха вълнуващи и полезни, а разговорите ни – ценни. 

Ако сте пропуснали да гледате епизода, можете да го направите още сега: