Знаем, че за всяка жена е важно да бъде във форма и да се чувства удобно в кожата и след раждането. По темата разговаряме с Тони Гергова, която е част от екипа на Fast & Fit още от създаването му преди 2 години. Отива на интервю в компанията-майка на фитнеса – „Фантастико груп“, облечена в черно и жълто. Оказва се, че пророчески е уцелила официалните цветове на залата и това бележи допълни телна точка в актива ù като треньор. Захваща се със спорта на инат. Преди 8 години ù откриват дискова херния и я съветват да забрави за състезанията по кросфит и фитнеса. За Тони тази опция е немислима. „Започна голямото четене – какво мога и какво не мога да си позволя. Изпробвах различни комплекси от упражнения и постепенно открих спасение в спорта. Нямам проблем, който да не мога да реша като ида в залата. В един момент реших, че искам да помагам и на други хора да намират центъра си с фитнес.“ Обича да готви и никога не е пазила диети. Майстор сладкар е на веган десерти и непрекъснато усъвършенства домашната си рецепта за шоколад с агаве.

  • Добре ли е да се спортува през бременността, как и колко често?

Абсолютно задължително при нормално протичаща бременност! Видът и честотата, разбира се, трябва да бъдат изцяло съобразени с индивидуалните възможности на всяка дама. Препоръчвам всяка бъдеща мама да отдели поне 2 дни седмично за йога за бременни. Освен че ще се чувстват по-добре по време на самата бременност, завръщането към добрата форма след раждането ще бъде доста по-лесна задача.

  • Коя обаче е първата стъпка за възстановяване след раждането?

Отново е строго индивидуално. След нормално раждане завръщане към спорта може да започне почти веднага, докато след секцио се налага стартът да се отложи до най-рано 6–8 седмици след операцията и по препоръка на лекар, разбира се. Препоръчвам всички да започнат с най-лесното – леки разходки. Всеки ден 5–10 минути, бавно до умерено темпо, постепенно увеличаваме времето и темпото, докато стигнем до 30 минути бързо и енергично ходене. Енергична, забързана мама, бутаща количка в парка винаги буди усмивка. След това може да се пристъпи и към лека гимнастика вкъщи с постепенно увеличаване на повторенията и упражненията. Важно е при изпълнението на движенията да няма болка. Ако има такава, заменяме упражнението с друго.

  • До каква степен генът играе роля относно това жената по-лесно и бързо да влезе във форма?

За съжаление, генът играе голяма роля. При едни възстановяването и завръщането към перфектната форма се случва с лекота, а при други – с много мъка. Но при всички случаи трябват постоянство, много пот и мускулни трески. Ние от Fast&Fit сме насреща да ви помогнем да преборите гените. Обещаваме ви, че освен професионални съвети, мотивация и качествени тренировки, нашите треньори ще ви заредят и с много позитивна енергия. Откраднете си един час и елате да ваем fit mom body заедно!

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

  • Повече за храната – как да променим вредните навици?

В никакъв случай не препоръчвам тежки диети, гладуване и строги лишения. Балансирано хранене, движение и постоянство. „Сбогом на шоколада“ не е нужно да казваме изобщо – достатъчно е да го заместим с вкусен здравословен вариант, който да не съдържа рафинирана захар. Голяма част от хората свързват „здравословно“ с „гадно“ и „невкусно“ – голям мит. Здравословното хранене може да бъде разнообразно, вкусно и нито да ни лишава от хляб, нито от сладичко.

  • Мама през лятото – как да сме със самочувствие на плажа?

Искам да напомня на всички майки да не за бравят, че на първо място ние сме жени. Трябва да изглеждаме добре и да се грижим за външния си вид, независимо дали сме на 15, 20, 40 или 50 години. А здравото тяло отвътре, няма начин да не е красиво отвън. Препоръчвам на всички майки да се въоражат с търпение и дисциплина. Да се хранят балансирано и да не скачат в крайности. Да отделят всеки ден по малко време за движение – може да са 30 минути гимнастика, а може и да са 20 клека. Тялото ще ни се отблагодари за всяко едно движение, което го караме да прави. Спортът повишава нивата на допамин (прави ни по-тонизирани и концентрирани), ердофин (подобрява настроението) и серотонин (носи усещане за вътрешно удовлетворение). Съответно след тренировка ще бъдем по-продуктивни и усмихнати в останалата част от деня, а както често се налага – и през нощта.