СИМОНА БОГДАНОВА, магистър кинезитерапевт, практикуващ в град София. Работи с пациенти с травми, дегенеративни заболявания на ставите, постурални нарушения, заболявания на периферна нервна система и болки в гърба. Има множество завършени курсове по специалността, както и курс по нутрициология. Интересите ù са свързани с акушерството, ортопедията и травматологията. Повече информация по темата можете да откриете в книгата на Симона Богданова – „Движение по време на бременност. Практичен наръчник на съвре менната бременна жена“.

Здравейте, скъпи читатели, в днешната статия ще ви запозная със себе си и част от „моите“ момичета, с които работех, докато бяха бременни. Аз съм Симона Богданова, магистър кинезитерапевт. Спортът винаги е бил нещо много важно за мен и няма как да не е така, след като съм израснала в семейство на спортисти. Като кинезитерапевт твърдо вярвам, че движението – във всичките му разновидности, ни лекува, подпомага подсилването на имунитета, намалява риска от хронични заболявания, подобрява физическото и психическото състояние и ни носи радост. Освен това смятам, че наред с двигателния режим и хранителния режим е незаменима част от здравословния начин на живот. Имайки предвид, че всички от семейството ми са спортисти и от бебе съм по залите и стадионите, съвсем естествено, когато пораснах започнах да тренирам лека атлетика. Разбира се, аз не се разминавах с контузиите. Спомням си много ясно за една от тях. Бях на 15 години, имах много силни болки в кръста, толкова силни, че не ми помагаха никакви обезболяващи и противовъзпалителни лекарства. След като 11 месеца се опитвах да се справя с проблема, попаднах в отделението по физикална и рехабилитационна медицина на столична болница, където останах много приятно изненада от грижите, които положиха за мен. Терапевтите, освен че бяха много любезни, бяха и много добри професионалисти и след проведеното физиотерапевтично лечение се излекувах. И наистина – оттогава никога не ме е болял кръста така. Но тук ще вмъкна, че там получих ценни препоръки относно специализираните упражнения, които е редно да правя, и стречинга. Бях чувала за кинезитерапията като специалност, но след като се прибрах вкъщи, започнах да чета повече за физикалната медицина, хареса ми принципа на холистичния подход и така реших, че това ще е моята професия бях още в 9 клас и никой не вярваше, че съм сериозна или по-скоро, че няма да си променя решението. Но ето години по-късно съм много щастлива и удовлетворена, че имам възможност да помагам на хората да подобряват качеството си на живот и мога да кажа, че кинезитерапията е не само моя професия, но и е мое призвание. Точно затова, след като завърших, специализирах и изкарах допълнителни курсове за следдипломна квалификация, включително курс по нутрициология. В практиката си работя в областта на травматологията и акушерството. Работя с бременни и пациенти с травми на горен крайник, като в момента пиша дисертация, свързана с травми в областта на раменната става.

МИГЛЕНА ПОПОВА ОТ СОФИЯ:

 • Как протече твоята бременност?

Бременността ми протече нормално и без усложнения.

 • Какво е да си бременна по време на епидемия? Как ти се отрази психически?

Средата на месец декември 2020 г., в 4-ти ме сец, се разболях от вируса Ковид 19. Няколко дни бях психически отпаднала, понеже бях изолирана 15 дни от хора, не можех и да излизам навън, времето беше студено и мрачно.

 • Колко кг качи по време на бременността?

Качих 18 килограма.

 • Как се хранеше по време на бременността? Приемаше ли хранителни добавки и какви?

През бременността се храних разнообразно, без да спазвам режим на хранене и диети. Хранителни добавки не съм приемала. Това, което правих за седмица, бяха препоръките и предизвикателствата от Симона.

Пример: Опитайте се за една седмица да заместите вредната захар с полезна, консумирайте само плодове.

 • Извън здравословния режим ядяха ли ти се вредни храни? И изобщо имаше ли повишен апетит към определени храни?

Нямах перманентен повишен апетит. Просто определени дни ми се похапваха мазни неща – баница, кекс, течен шоколад. Е, похапвах си – нали и бебчо иска да опита

 • Имаше ли вредни навици, от които ти беше трудно да се откажеш и как се справи с тях?

Нямах вредни навици. Позволявах си дори по чаша червено вино след шестия месец.

Oпределeте кръвната група на вашето детето, още преди то да се е родило - използвайте нашия калкулатор

 • Как се запозна със Симона?

​​​​​​​По време на изолацията попаднах на нейна реклама във Фейсбук, пуснах запитване и щом оздравях се свързах с нея и започнах тренировки два пъти седмично. Емоционално се заредих със здраве, усмивки, нови запознанства и имах добра енергия.

 • Кога започна да правиш гимнастикас нея?

Веднага след като оздравях от Ковид 19, в 15 г.с

 • Колко пъти седмично правеше упражнения?

​​​​​​​Правих два пъти в седмицата със Симона, веднъж от записи и излизах на разходки, въпреки студеното време, след това дойде пролетта и излизанията и разходките станаха дълги.

 • Как ти се отразяваха заниманията? Как се чувстваше след тях?

Чувствах се страхотно! Тялото ми имаше нужда от гимнастика, от социалност, въпреки че беше онлайн.

 • Какво ти беше най-полезно от заниманията със Симона?

Симона е много отворен и спокоен човек, с който можеш да разговаряш на всякакви теми. Полезна ми беше връзката с нея, разговорите и съветите, които ми даваше. Полезни бяха упражненията за цяло тяло, съветите за дишането по време на раждането, храненето и предизвикателствата. Тя е богата на знания и практики, които споделя с удоволствие и чистосърдечно с хората. Комуникацията и връзката ми със Симона пазя и до днес, ще ги пазя и в бъдеще

 • Как роди – нормално или секцио?

Родих нормално. Раждането протече добре, дишаш, напъваш, почиваш секунда-две и отново. Това е прекрасен и много емоционален момент за мен. Когато се сещам за него, ми потичат сълзи.Възстановяването отне около 20 дни. 

 • Имаше ли следродилна депресия?

Нямах време за следродилна депресия. Трябваше да бъда на себе си, за да съм полезна на детето. Да, хормоните много играят и смяната на настроението бе видима за партньора ми.

 • Какво би посъветвала бременните жени?

Наслаждавайте се на бременността си. Както ме посъветва моята лекарка „Ти не си болна, ти си бременна и трябва да бъдеш щастлива“. Също така допълвам и насърчавам бременните дами, ако бременността им протича безпроблемно и позволява движения: Движете се, правете упражнения, хранете се разнообразно и споделяйте щастието си с малкото човече във вас!

Д–Р КРИСТИНА РАДИЛОВА ОТ ТЕТЕВЕН

 • Как протече твоята бременност?

Бременноста ми протече добре. Имах обичайните оплаквания като гадене и повръщане в първия триместър. Също така физиологични отоци в глезените и болки в кръста и тазобедрената става. Но това смятам за нормално и не се притеснявах, добре че нямах други усложнения.

 • Какво е да си бременна по време на епидемия? Как ти се отрази психически?

Аз голяма разлика не намирам между живота ми преди и по време на епидемията. Единствената разлика е, че трябваше да нося маска в обществените места, но за мен това не е проблем, защото съм свикнала с нея по време на работа. И психически се чувствах прекрасно, тъй като продължавах да общувам с роднините и близките ми хора, но все пак се опитвах да спазвам мерките, за да се пазя от заразяване.

 • Колко кг качи по време на бременността?

Аз качих 18 кг, което си е доста, тъй като препоръчват да не се качват повече от около 12 кг в зависимост от ИТМ (индекса на телесната маса) преди забременяването.

 • Как се хранеше по време на бременността? ​​​​​​​Приемаше ли хранителни добавки и какви?

Спазвах си обичайния хранителен режим, без някакви ограничения. Ядях повече плодове и зеленчуци, но и сладичкото ме влечеше. Приемах фолиева киселина (вит. В9) в първия триместър, а след това комплексни добавки.

 • Извън здравословния режим ядяха ли ти се вредни храни? И изобщо имаше ли повишен апетит към определени храни?

​​​​​​​Както здравословни, така и вредни храни ми се ядяха, като чипсове и снаксове, но се стараех да не прекалявам с тях. Не забелязах да съм имала повишен апетит към определени храни.

 • Имаше ли вредни навици, от които ти беше трудно да се откажеш и как се справи с тях?

Единствен вреден навик, който опитвах да огранича, беше пиенето на вино и бира. Все пак на първо място е здравето на бебето. След това открих за себе си безалкохолната бира, която ми беше по-вкусна от другата.

 • Как се запозна със Симона?

Със Симона се познаваме отдавна, тъй като нашите любими мъже са колеги от университе та и така станахме добри приятелки.

 • Кога започна да правиш гимнастика с нея?

Започнахме да правим гимнастика малко късно – в началото на деветия месец, тъй като живеем в различни градове, а преди това не бяхме установили, че заниманията могат да се провеждат чудесно и онлайн. Освен това проведохме и 1 курс от 10 дни облъчване с UV лъчи зоната на ареолите, за загрубяване на зърната, което помага за по-лесно закърмяне на бебето.

 • Колко пъти седмично правеше упражнения?

​​​​​​​Първите 2 седмици правих упражнения по 5 пъти седмично, после по рядко, 2-3 пъти седмично.

 • Как ти се отразяваха заниманията? Как се чувстваше след тях?

Много добре ми се отразиха нашите тренировки. Ние ги правихме преди обяд и след това се чувствах бодра и заредена с енергия за целия ден. Болките в кръста и тазобедрената става намаляха доста и се движех по-свободно.

 • Какво ти беше най-полезно от заниманията със Симона?

Определено упражненията бяха най-полезни, защото в ежедневието забравяш за тези неща, а и е по-лесно да тренираш в компания с някой, който те мотивира.

 • Как роди нормално или секцио?

Аз родих нормално, предпочитам физиологичното родоразрешение пред операцията.

 • Как протече раждането и възстановяването след него?

Раждането протече нормално, с епизиотомия, защото бебето беше голямо, за да не се получат разкъсвания. Възстановяването също премина сравнително бързо – за около 40 дни. Имах болки при сядане и ходене в първите дни, опъване в мястото на шева, лохии, но всичко това са нормални неща.

 • Имаше ли следродилна депресия?

​​​​​​​Мисля, че нямах следродилна депресия, но имаше моменти, когато бях по-нервна, избухлива – всичко това се дължи на умора, недоспиване и затова е необходима помощ на майката в първите няколко месеца, докато настъпи нормален ритъм на живот. Много е важно майката да се наспива, за да има сили да обгрижва бебето си, защото от нея се изискват много повече неща, отколкото от бащата.

 • Какво би посъветвала бременните жени?

Задължително да се движат! Мисля, че не е достатъчно само да правят разходки, а са необходими системни упражнения за бременни, които са насочени към специалните натоварванията на организма. Не стигайте до болка, за да разберете, че е необходимо особено внимание към тялото. Както здравословното хранене, така и тренировките са от огромно значение. Също така съветвам да направите един или два курса облъчване с UV лампа зона та на ареолите.

ВИКТОРИЯ МАНДЕВА ОТ СОФИЯ

 • Как протече твоята бременност?

Моята бременност беше лека, без гадене и повръщане. Благодарение на тренировките за бременни нямах проблеми с диковата херния. Единствено страдах от силна непоносимост към някои миризми, които и след раждането все още не понасям. Развих гестационен диабет и режимът, който спазвах регулираше и поддържаше, както моята форма, така и правилното развитие на бебето.

 • Какво е да си бременна по време на епидемия? Как ти се отрази психически?

Да си бременна през зимата и по време на пандемия беше ограничаващо за движение и разходки. Психически се съхраних, защото работих почти през цялата бременност от вкъщи и това ме откъсваше от тревожни мисли.

 • Колко кг качи по време на бременността?

Общо кантара накрая отчете 20 кг. Седмица след раждането бях минус 14 кг.

 • Как се хранеше по време на бременността? Приемаше ли хранителни добавки и какви?

Режим на хранене при гестационен диабет. При емах витамин Д, омега 3, витамин Б12, фолиева киселина – метилирана.

 • Извън здравословния режим ядяха ли ти се вредни храни? И изобщо имаше ли повишен апетит към определени храни?

​​​​​​​Само в началото много ми се ядяха шоколади и кисели краставички. После минах на режим.

 • Имаше ли вредни навици, от които ти беше трудно да се откажеш и как се справи с тях?

Всички вредни навици бях изкоренила две години преди да забременея (цигари, кафе и алкохол).

 • Как се запозна със Симона?

Беше моят физиотерапевт при последната ми криза на дисковата херния.

 • Кога започна да правиш гимнастика с нея?

​​​​​​​Бях в 12-а гестационна седмица и правехме упражнения два пъти седмично. Изключително тонизиращо и зареждащо се чувствах след всяко занимание. Упражненията помагаха много и за поддържане на гестационния диабет в граници.    

 • Какво ти беше най-полезно от заниманията със Симона?

​​​​​​​С упражненията за бременни, с техниките на дишане, с ценните съвети за движение, за начина на хранене и релаксация, които ми даваше Симона, се чувствах физически, ментално и емоционално все по-силна, спокойна и уверена, че раждането ще е положително изживяване, без страх и болка.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

 • Как роди нормално или секцио?

Нормално. Бях преносила с два дни, когато ме приеха за предизвикване на раждането заради гестационния диабет. В полунощ, преди деня за предизвикване, започнаха контракциите, два часа по-късно имах 3 см разкритие, след още два – 5 см. Качиха ме в родилна зала, сложиха ми епидурална упойка, пуснаха ми музика, затъмниха осветлението и поспах. След това упойката приключи и бях 8 см разкритие. Заедно с акушерките започнах разходка в родилната зала, подскачане, седнала на топка и подпиране на чешмата. Малко по-късно започнах да напъвам, направиха ми епизиотомия, поради големия размер на бебето. Детето се роди в 8:40 ч... Прегледаха го и го повиха. Мен ме зашиха, сложиха ми студен компрес между краката и ми дадоха два шоколадови бонбона. Гушнати, аз и бебето, останахме на леглото в родилна зала два часа, след което ни качиха в отделението с родилките и ми дадоха обяд. Възстанових се бързо и безпроблемно за около 10 дни.

 • Имаше ли следродилна депресия?

​​​​​​​Аз мисля, че не. Бях изнервена от недоспиване.

Какво би посъветвала бременните жени?

Задължително да тренират по време на бременността, ако няма медицинска пречка и да не се страхуват от нормалното раждане, защото по-хубаво от естественото – няма. Природата си знае работата и възстановяването е направо светкавично в сравнение с родилите със секцио.