Ръководството на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово излезе с позиция относно смъртта на бебе, което е било родено в местната болница. Инцидентът става през май и за нещастие новороденото не оцелява. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Майката на бебето пише писмо по случая. Можете да го прочетете >>> ТУК 

А ето и какъв е отговорът на здравното заведение

"На 10 май 2023 г. в АГ отделението, в 20:20 ч. е постъпила 31-годишната пациентка. Жената е била в 8-я месец на бременността, която е втора за нея. Лекарите констатират, че е налице заплашващо преждевременно раждане. Веднага е започната медикаментозна терапия с цел задържане на плода и предодвратяване на преждевременно раждане.

Терапията обаче е без особен ефект. В 4:00 часа сутринта на 11 май се установява раждане в ход, седалищно-краково, при невъзможност за спешно раждане с цезарово сечение. Извикан е бил допълнително лекар с АГ специалност, който е бил на разположение", се казва в съобщение от болницата.

Лекарска грешка = Божие чудо

Според него въпреки молбите и призивите на медицинския екип, майката не е съдействала в процеса на раждането и не е била достатъчно активна.

"За съжаление и въпреки усилията на персонала, бебето се ражда без сърдечна дейност. Спешно са предприети реанимационни дейности, но без ефект. Непосредствено след раждането, по данни на пациентката, лекарският екип установява, че тя е имала придружаващо заболяване, което активно е лекувала през годините. При изписването майката е заявила, че няма никакви претенции към болницата", казват от болницата.

Изписаха бебето на родилката, починала след раждането

Управителят на здравното заведение д-р Обрейко Обрейков непосредствено след случая е започнал проверка. Ако се установят нарушения или пропуски в диагностично-лечебния процес, ще има строги наказания и санкции.

Екипът на болницата изказва най-искрени съболезнования към пострадалото семейство!

Източник: https://novini.bg/