Жена от Пловдив роди близнаци по естествен път след предишно цезарово сечение. Двете момиченца се появиха на 11 декември с тегло от 2460 и 2540 грама. Уникалното за България раждане се случи в болница „Селена“ в екипа на д-р Илко Ненев, неонатолога д-р Петя Георгиева и ак. Радева. Бебетата Виктория и Габриела и майката Ирина са в отлично здраве и вчера бяха изписани от лечебното заведение.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

„Вагиналното раждане след секцио е напълно възможно. Също и нормалното раждане на близнаци. Разбира се, далеч не винаги, но определено по-често отколкото се случва.“, разказва д-р Илко Ненев. Вагиналното раждане на близнаци след предишно секцио обаче е сериозно предизвикателство, тъй като при многоплодната бременност разтягането на матката е по-голямо и това увеличава риска от руптура. Според д-р Ненев три са условията при които може да се случи вагинално раждане след Цезарово сечение: Необходимо е да се намери акушер-гинеколог, който подкрепя нормалното раждане и има опит в тази област. Той трябва да оцени има ли противопоказания за това да се опита нормално раждане след Цезарово сечение, снемайки детайлна анамнеза и извършвайки прецизно акушерско и ехографско изследване. Необходимо е раждането да се направи в болница, която има денонощно дежурен екип и най-високо ниво на квалификация на персонала и апаратура. Важно е и бъдещата майка да има пълно доверие на акуширащия екип и да бъде мотивирана.

А мотивация на 32-годишната Ирина не липсва. Младата жена родила първото си дете преди две години в пловдивска болница. Казали й, че бебето е твърде едро и няма да може да се появи по естествен път. В крайна сметка Александър дошъл със съвсем нормално тегло от около 3500 грама. Разочарована Ирина решила, че в случай, че няма медицински показатели за друго, вторият път ще роди нормално.

За нейна очаквана изненада обаче втората бременност била с близнаци. Очаквана защото в рода на Ирина има история с многоплодни бременности. Но пък смятала, че ще я отдалечи от силното й желание за нормално раждане. Своите съмишленици в реализирането му обаче открила в специализираната болница „Селена“. А раждането минало неусетно, за броени часове. Възстановяването след вагиналното раждане младата майка споделя, че е много по-бързо отколкото след оперативното, а болката – несравнимо по-малка.