,,910 бебета са се родили от началото на годината досега в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. От Отделението по неонатология споделят още, че 84 от тях – или почти 10%, са недоносени'', споделят от Тimes.bg

На 17 ноември за десета поредна година се отбелязва Световния ден на недоносените деца. Отделението по неонатология във Велико Търново се включва в инициативата на фондация “Нашите недоносени деца” – “Прегръдка в писмо”, която дава възможност на родителите да изпратят своите послания до бебета си, които не са до тях.

В сянката пандемичната криза, през последните две години достъпът на семействата до неонатологичните звена е силно ограничен, а бебетата им се възстановяват без възможност да усетят прегръдката, да чуят гласа и да почувстват обичта и грижата на своите родители. Инициативата, озаглавена #БезРаздяла | “Гласът лекува”, насърчава семействата да изпратят аудио послание до техните бебета, чрез което да ги накарат да усетят обичта и топлината в думите на своите родители, което ще се реализира със съдействието на медицинските екипи. Новороденото познава гласа, мириса и допира на своята майка и реагира по уникален начин единствено на тях. Научни изследвания свидетелстват, че слушането на майчиния глас има болкоуспокояващо въздействие върху бебето, стабилизира сърдечния ритъм и дихателните му функции.

ПОВЕЧЕ ИНФОМАЦИЯ ЗА ИНИЦИАТИВАТА НА ФОНДАЦИЯ НАШИТЕ НЕДОНОСЕНИ  ДЕЦА

Инициативата стартира на 17 ноември и ще се реализира толкова дълго, колкото е необходимо, с оглед на рестриктивните епидемични мерки, но преди всичко с надеждата, че скоро родителите отново ще бъдат със своите бебета.

А във Велико Търново екипът на Отделението по неонатология, начело с д-р Кина Николова, продължава да се грижи и съхранява живота на крехките пациенти – най-малките бебета