На 25 юли 1978 г. в Англия е родено първото в света бебе, заченато инвитро. Момиченцето изплаква в болницата в Олдъм, близо до Манчестър. Тя е родена с цезарово сечение, след като девет месеца по-рано майката Лесли Браун се подлага на процедурата „инвитро".

Семейството стига до решението за инвитро, след като чака цели девет години появата на своята рожба. Оказало се, че жената има запушени тръби на яйчниците и сперматозоидът не може да стигне до яйцеклетката. Двойката опитвала лечение и след като традиционната медицина не помогнала, потърсили съветите на билкари и знахари, но отново без резултат.

Мария е 31-ото бебе,  което се роди с помощта на инвитро програмата на Столична община

Съдбата на семейство Браун се променя след срещата им с д-р Патрик Стептоу и д-р Робърт Едуардс. Първият е гинеколог в болницата в Олдъм, а вторият - физиолог в университета Кеймбридж. Двамата разработвали метод за изкуствено зачеване още от 1966 г., но до юли 1978 г. нито една от майките, подложили се на асистирано оплождане, не успяла да износи бременността докрай. Лесли Браун е първата.

След появата на първото "бебе в ептуветка", д-р Патрик Стептоу и д-р Робърт Едуардс се превръщат в национални герои, а новородената Луиз Браун е наречена "детето на века". Двамата заедно създават първата клиника в света за лечение инвитро. 

Днес лаборатории за изкуствено оплождане вече съществуват по целия свят, а децата, появили се на бял свят чрез метода инвитро, са милиони. От 20% до 30% от случаите с оплождане инвитро са успешни.

30 деца се родиха от инвитро програмата на Столична община

Сега Луиз Браун е средностатистическа англичанка, която бърза след работа да се прибере у дома при семейството. Тя е майка на дете, зачентато по "традиционния" начин. Любопитно е, че по-малката сестра на Луиз – Натали, също е инвитро бебе. 

Източник: https://darik.bg/