Две бебета в критично състояние за изпратени от столицата за лечение в Плевен. Специализирана линейка с екип от новата плевенска клиника за майчино и детско здраве "Мама и Аз" е пътувала до София, за да поеме децата в животозастрашаващо състояние, съобщи БТА.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Новото лечебно звено е разкрито наскоро към МБАЛ "Сърце и Мозък".

Момченцето и момиченцето са на 2 месеца и първоначално са били настанени в неонатологичното отделение на държавната детска болница "Проф. д-р Иван Митев" в София. Поради невъзможността обаче да им бъдат предоставени необходимите интензивно наблюдение и грижи и с аргумента, че пациентите са надскочили възрастта за неонатология, от болницата се обръщат за съдействие към колегите си в Плевен.

Децата са транспортирани и настанени в интензивното детско отделение на клиниката "Мама и Аз", където грижите за тях поема ръководителят на педиатрията д-р Велимир Симов и екипът му.

Бебетата са с увреждане на мозъчна функция поради намален приток на кислород, както и в състояние, при което хранопроводът не се свързва със стомаха.

Лекари спасиха две деца с вродени и генетични заболявания

Д-р Симов отбеляза, че случаят с децата от болницата в София не е първият за педиатрите от ”Мама и Аз”. Само преди дни екипът в Плевен е съдействал и на колегите си от Майчин дом, в клиниката предстои да бъдат транспортирани и малки пациенти от Националната кардиологична болница в столицата.

Източник: https://news.bg/