Кардиохирурзите от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ дадоха шанс на две момчета с вродено и генетично заболяване за пълноценен живот. Пациентите са на възраст 8 и 16 години, информират от болницата.

Лекари спасиха бебенце, мазано с аспирин

16-годишното момче е проследявано редовно в лечебното заведение заради доказан синдром на Марфан – генетично заболяване на съединителната тъкан, характеризиращо се с увреждане на сърдечните клапи и аортата, които могат да доведат до ранна смърт при липса на адекватно лечение.

Младежът постъпва в лечебното заведение с хипертрофия на лявата камера на сърцето и с аневризма на възходяща аорта, намираща се в сериозен риск от дисекация – състояние, при което вътрешният слой на аортата се разкъсва. Аневризмата надвишава определените от международните стандарти размери и достига до нива, застрашаващи живота на момчето.

След поставяне на диагнозата кардиохирурзите под ръководството на проф. Димитър Петков, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ пристъпват към операция. Медицинският екип сменя аортната клапа и аортата с протези и реимплантира коронарните артерии. По този начин лекарите решават проблема с аневризмата и стабилизират състоянието на пациента. След операцията момчето е в добро общо състояние и се възстановява.

Лекари спасиха живота на бременна жена с остър инфаркт на миокарда

От болницата дават подробности и за другото дете – осемгодишният пациент е познат на медиците в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ от ранна детска възраст, заради вроден сърдечен порок. От 2019 г. детето е диагностицирано с аномално вливане на пулмоналните вени, като се проследява периодично от специалистите в лечебното заведение. След дълго отлагане родителите взимат решение да доведат сина си за операция, заради честото сърцебиене при минимални физически натоварвания. Лекарите установяват, че сърцето е започнало да се уголемява вследствие на вродения сърдечен порок и аномалното вливане на белодробните вени.

Спасено бебенце с дихателни проблеми - отново с помощта на Капачки за бъдеще

Извършва се операция в планов порядък от екипа на проф. Димитър Петков. Лекарите преместват белодробните вени в лявото предсърдие, където им е анатомичното място и по този начин отстраняват аномалията и затварят междупредсърдния дефект.

Детето е изписано здраво и може да се радва на пълноценно и щастливо детство.

Да помогнем на едно момиченце с необикновена съдба

УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ е специализиран медицински център, в който се предлага висококвалифицирано лечение на деца над 4 годишна възраст с вродени сърдечни пороци и заболявания на сърдечносъдовата система. Опитът и добрите резултати от лечението, които екипът на болницата е постигнал през годините, я превръщат в едно от водещите лечебни заведения в областта на детската кардиология и кардиохирургия. Екипът от специалисти в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ се състои от опитни лекари, хирурзи, кардиолози, медицински сестри и други здравни специалисти, които имат голям опит и експертиза в областта на сърдечните заболявания при деца. Те са оборудвани с най-новите технологии и иновации в медицината, които им помагат да предлагат индивидуално лечение за всеки пациент. Професионализмът, грижата и отговорността на екипа гарантират, че всяко дете ще получи най-доброто възможно лечение и подкрепа в борбата със своето заболяване, посочват от там.

Източник: https://medicalnews.bg/