Братята Борис и Петър Минчеви, на 8 и 10 години, прочели общо 500 книги през миналата година, бяха отличени за читатели на годината от народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив.

В читателските им картони присъстват различни по тематика и жанр книги, някои от които надхвърлят възрастта им, посочи при връчването на отличието директорът на библиотеката Димитър Минев. Те получиха грамоти и книги.

Кристиана Чешмеджиева – жената-чудо, която създаде първия AI наръчник за учители

В категорията от 15 до 105 години бе награден Роберто Адинолфи. Той е завършил "Езици и култура на Източна Европа - руски и български език" в Неапол, доктор е по славистика при Римски университет „Сапиенца“ с дисертация на тема "Софроний Врачански в българското културно Възраждане".

Оплождане на яйцеклетка - видео показва чудото на живота

Автор е на статии и студии, посветени на българската и източноевропейската култура и литература. От 2013 година е преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", където води курсове по италиански език, италиано-български културни взаимоотношения и влияния. Адинолфи благодари и посочи, че за него това е голям подарък, защото днес има рожден ден.

Историята на бебе Емилия - коледно чудо, родено 590 грама

Връчването на традиционните годишни награди "Читател на годината от 5 до 105 години" на най-активните читатели е част от литературния фестивал „Пловдив чете 2024“. 

Роден в 7-ми месец и прекарал 50 дни в кувьоз - чудото Емир

Веднага след награждаването бе открита и Третата Национална изложба на Българския комикс на Секция „Комикс“ към Сдружението на българските художници и Сдружение „Проектът ДЪГА“.

Източник: БТА