На 20 септември в болница „Надежда“ се раждат естествено близнаци – момченце с тегло 2960 и момиченце – 2650 гр. Първият близнак проплаква в 18:09 часа, а сестричката му се ражда 25 минути по-късно след приложено успешно външно верзио, заради седалищното предлежание на бебето. 

Спасиха майка и бебето ѝ след спешно секцио в 32-ра седмица

Дечицата се раждат в ръцете на д-р Павлина Арабаджикова  и ак. Надежда Стаменова, която извършва верзиото - „ обръщането“ на второто бебе от седалищно в главично предлежание, за да може то да се роди нормално. До тях са и анестезиологът д-р Борис Тодоров и неонатологът д-р Мария Закова – Стамули. Раждането преминава успешно. Майката и близнаците са добре, изписани са и вече са си у дома. 


Това е трето раждане за младата жена в МБАЛ „Надежда“. Преди няколко години в болницата, отново в ръцете на д-р Арабаджикова, проплакват двете ѝ по-големи момиченца.  

Според проучване бременността променя структурата на женския мозък

Верзио по време на нормално физиологично раждане на близнаци е изключително рядък сценарий в акушерската практика, но в болница „Надежда“ това не е прецедент. В края на миналата година в ,,Надежда'' се раждат нормално близнаци след успешно верзио на втори близнак,  направено от ак. Стаменова в екип с д-р Мирослава Генадиева. 

Д-р Ива Иванова: Най-добрият имуностимулант за детето е смехът с мама и тати

,,Дори в световен мащаб случаите на такива раждания са много малко. И това е изключително постижение на екипа ни, с което се гордеем'', споделят от болницата.
За мотивацията, успеха и подкрепата, която е нужна, за да се случи магията на едно такова раждане, екипът на ,,Надежда''разговаря с майката на близнаците, родени преди броени дни в болницата, с нейния лекар д-р Павлина Арабаджикова и акушерка Надежда Стаменова, която извършва верзиото. Прочетете повече ТУК