„Когато си заченал инвитро, не се надяваш на пол, не се надяваш и на брой бебета. Искаш само най-ценното нещо за всеки, който се бори за собствено дете – да те нарекат МАМО“. Тези думи на Ана Драгоева, казани през сълзи и изстрадани през сърцето, обобщават цялата надежда и болка на семействата, които живеят в копнеж за нещо, което е толкова естествено, и което би трябвало да е дадено на всеки - родителството.

И въпреки че Самуил и Матея вече са факт, Ани разказва историята си през сълзи. Сълзи от спомена, но и такива от радост и облекчение. А в процеса на сбъдването и на тази мечта, участваха екипите на всяко от отделенията на болница „Селена“. Чудото на живота на двете бебета и приключението на бременността на Ана започнаха в инвитро клиниката ни. След успешното имплантиране на двата ембриона, Ани получила силно неразположение и била напълно уверена, че бременността няма да просъществува. Така, когато дошла уговорената дата за посещение на лекарския кабинет за извършване на тест за бременност, негативното ѝ вътрешно усещане и обърканият ѝ работен ден почти я отказали от посещението в болницата. И все пак надеждата надделяла. Така на прага на Новата Година резултатите от кръвните ѝ изследвания се превърнали в най-големия подарък за семейството.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Следват тежки 9 месеца. Само няколко седмици след потвърждаването на бременността, силно кървене върнало Ана по спешност в лекарския кабинет. Прегледът открил причината, която за всеобщо облекчение не застрашавала бременността. В края на втория триместър обаче започнали да се появяват голяма част от рисковите състояния на многоплодната бременност. Кръвното се увеличило, единият близнак растял доста по-бързо от другия, и за капак, твърде рано се появило разкритие на маточната шийка. Ана била приета в болница „Селена“ и екипът от Патологична бременност полагал денонощни грижи за нея.

ИМЕННИК - МЪЖКИ И ЖЕНСКИ ИМЕНА

Финалът на бременността дойде в 36-та гестационна седмица. Самуил и Матея се родиха с тегло 3 190 и 2 100 грама. Но въпреки, че се справи чудесно с порастването в утробата на мама, по-едрият близнак  Самуил се адаптира трудно след раждането, което наложи няколкодневното му възстановяване под грижите на неонатолозите в Интензивен сектор. Така, екипът от всяко звено на болницата влезе в посрещането на тези два толкова мечтани живота.

РАЗБЕРИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

Възхищаваме се на борбеността на родителите, които не се отказват. И на бебетата, желани от живота. Пожелаваме им да растат здрави и това шеметно начало да предвещава един пъстър и пълен с положителни емоции живот.

Източник и снимки: FB АГ Селена