Бебетата са пълни с изненади, които карат родителите да се смеят, понякога да плачат, а често и да се чувстват объркани. В деня, в който едно мъниче се роди, за мама и татко и у дома започва истинско забавление. И колкото и да си мислим, че познаваме новородените, оказва се, че около тях винаги има някои изненадващи факти. Част от тях предстои да ви разкрием в следващите редове. 

МНОГО БЕБЕТА СЕ РАЖДАТ С РОДИЛНИ ПЕТНА

Много често бебетата идват на бял свят със специфичен белег по тялото си. В повечето случаи тези петна изчезват сами до няколко месеца и не представляват никаква заплаха за новороденото. Когато обаче видът им е притеснителен, наблюдава се възпаление, зачервяване или каквато и да е друга промяна, добре е да се консултирате със специалист. 

КАЛКУЛАТОР КРЪВНА ГРУПА

НОВОРОДЕНИТЕ СЕ УЧАТ ДА ГОВОРЯТ ОЩЕ В УТРОБАТА

Вашето бебе може да чува вашия глас и други звуци от около 23-тата седмица на бременността. Да, мъничето няма да каже първата си думичка по-рано от годинка, но всъщност то започва да учи езика, още преди да се роди. Вашият глас е любимият звук на вашето бебе и то ще се радва да ви чува как му говорите, четете му приказка или пък му пеете. Никога не е твърде рано да започнете да четете на бебето си и колкото повече думи то чува сега, толкова по-добри ще бъдат езиковите му умения по-късно.

НОВОРОДЕНИТЕ БЕБЕТА НЕ МОГАТ ДА ПЛАЧАТ

Вероятно тук ще кажете - но как, това не може да е вярно. Истината е, че бебетата могат да плачат, но сълзи от очичките им ще потекат след около месец. Дори и тогава, сълзите ще бъдат в изключително малки количества. След още няколко месеца вече редовно ще има сълзи в очите на детето ви. 

ПОНЯКОГА КЪРМАЧЕТАТА СПИРАТ ДА ДИШАТ 

Със сигурност ще бъдете малко шокирани да знаете, че понякога, докато е все още новородено, вашето дете спира да диша. Това обикновено се случва, когато бебетата плачат, развълнувани са, а също и докато спят. Въпреки че правят това само за 5-10 секунди, времето е напълно достатъчно, за да предизвика шок в родителите и да създаде ситуация на паника. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

КОСАТА, С КОЯТО СЕ РАЖДАТ НЯКОИ БЕБЕТА, ПАДА НАПЪЛНО 

Често бебетата се раждат с гъста коса, а имат също и косъмчета по някои други части на тялото. Всички те не остават за дълго с тях. Когато достигнат възраст от четири месеца ще се появят изцяло носи косми. 

БЕБЕТАТА СЕ РАЖДАТ СЪС СПОСОБНОСТТА ДА ПЛУВАТ 

Новородените естествено задържат въздуха си, когато са под вода, и дори плискат с ръцете и краката си. Ако заведете бебето си на курс по плуване, ще видите тези вродени таланти в действие!

Сънят на новороденото - всичко, което трябва да знаем

ПЪРВОТО АКО НА БЕБЕТАТА НЕ МИРИШЕ

Да, да, това наистина е така. По принцип фекалните маси на новороденото в първите дни след раждането се наричат мекониум. Той представлява преработените вещества, които плодът е поел в последните си дни в утробата - лануго, амниотична течност, мукус и др. Мекониумът е гъст, тъмнозелен до черен, катраноподобен и няма миризма.

БЕБЕТАТА ИМАТ ПОВЕЧЕ КОСТИ ОТ ВЪЗРАСТНИТЕ

За разлика от възрастните, бебетата се раждат с почти 50% повече кости (около 300). Те се сливат заедно по време на растежа и така изменят бройката си до 206. 

ЛЮБИМАТА ИМ СТРАНА Е ДЯСНАТА

Ако видите новородено, обърнете внимание на страната, на която лежи. Повечето бебета предпочитат да гледат надясно, докато спят. Много малко обичат да обръщат лицето си наляво, когато лежат по гръб.

ВАШИЯТ АРОМАТ Е ЛЮБИМАТА МИРИЗМА НА ВАШЕТО БЕБЕ

Докато майката е бременна, бебето вътре в нея се наслаждава на всеки малък вкус от всичко, което майка му консумира. След раждането си те се запознават с вашия естествен аромат. Бебетата също така, чрез вашата кърма, се наслаждават на вкуса на всичко, което вие приемате. 

Източник: /www.pregnantlife.net