С огромна радост, удовлетворение и признание към всички мои приятели, познати, непознати, съпричастни с доброто, съобщавам … Днес се роди Радослав!” Това сподели във Фейсбук Валентина Иванова от Варна – главен координатор на Донорската програма на Фондация „Искам бебе”.

Искам  бебе с любов, търпение и смирение

Тя припомня, че на 20  ноември 2020 г. отправи призив чрез социалната мрежа да помогнем на Невена и Радослав от Добрич да имат дете. Разказва, че семейството води своята борба повече от 20 години. Имало е 6 опита инвитро, част от тях самофинансирани. 

Психолог съветва: Не давайте детето на ясла/градина преди 3-годишна възраст

Благодарение на апела на Валентина Иванова част от сумата е събрана. Някои хора подарили медикаменти, други просто се помолили следващия опит ин витро да е успешен. С дарение се включил и Медицинският център за асистирана репродукция /МЦАР/ във Варна, където е извършена успешната процедура.

Когато най-сетне щъркелът дойде

За Про Нюз Добрич Валентина Иванова сподели, че процедурата е направена по донорска програма. Тя струва около 7-8 000 лева.

„МЦАР-ВАРНА сбъдват мечти! Бъдете здрави и щастливи, семейство! Радвайте се на своето чудо!”, пожелава на Невена и Радослав от Добрич Иванова.

Източник: Про Нюз Добрич

*Любопитно: В 50% от случаите на инвитро зачеване се ражда по едно дете, в 24% – близнаци, а само в 5% – тризнаци или повече деца. През 1981 г. в САЩ за първи път се прилага инвитро оплождане и оттогава в резултат на този метод са родени много повече от 45 000 бебета. На 25 юли 1978 г. във Великобритания е родено първото инвитро бебе в света. Казва се Луиз Браун и е тежало 5,012 кг. Възрастта на жената е основен фактор за успеха на инвитро зачеването. Например шансът на една жена под 35 год. да има бебе е 39,6%, а на жена над 40-годишна възраст – 11,5%.