soonMAMA идва на бял свят заради необходимостта на съвременната жена от комфорт и стил по време на най-вълнуващия период – бременността. Разговаряме с Мая, основател на бранда, която вярва, че дрехите и личният стил са сред начините да изразяваме себе си. Особено по време на 9-те месеца – знаем колко предизвикателен, трансформиращ и емоционален е този етап. Тялото на жената се променя, изведнъж, а дрехите в гардероба се оказват непрактични, неудобни и неподходящи.

,,Тези предизвикателства ме мотивираха да създадем бранд, предлагащ разнообразие от дрехи, които не само да са удобни, но и да позволяват на жената да не губи личното си усещане за стил. Нашата философия е проста - да предоставим на жените по време на бременността възможността да се чувстват красиви, уверени и модерни, без да правят компромис с удобството. Ние създаваме дрехи, които отговарят на нуждите на модерната бременна жена – независимо дали тя ще прекара деня си вкъщи, в парка, в офиса или на празненство‘‘, споделя Мая.

Лицата зад бранда – дами, канят?
Да, ние сме малък женски екип и вярвам, че това е едно от нещата, които ни помагат да разбираме клиентите. Лично за мен, голяма гордост е, че всички дрехи на  soonMAMA са произведени в България. От изцяло бизнес гледна точка може би това не е най-правилното решение, имайки предвид евтините стоки от Азия, но не всичко е пари. На първо място поставяме качеството и щастието на клиентите.

Красиви и стилни по време на 9-те месеца – защо е важно?
Бъдещите майки имат достатъчно задачи, отговорности и предизвикателства в ежедневието си, а нашата цел е дрехите да не представляват още един ангажимент и проблем, изискващ решение и излишно напрежение.


Повечето, ако не и всички жени, са носили поне веднъж неудобни високи обувки - така си представям чувството на неудобните дрехи по време на бременността. 
Когато дрехите, които носи една бъдеща майка, са създадени специално за бременността, дискомфортът остава в миналото. Докато се усещаш некомфортно, е невъзможно да се почувстваш красива и женствена. 
Всички дрехи, които създаваме, са предвидени за носене през цялата бременност, а повечето от тях имат опция и за лесно кърмене. Не на последно място, една много голяма част от тях са подходящи и след периода на бременността и кърменето – животът им е дългосрочен, а не само за няколко месеца.

Няма как да пропуснем творческия процес - как се ражда всеки един модел?
Когато стартирахме бранда през 2018 година, решихме, че няма да се фокусираме над една определена група дрехи - спортни дрехи, официални дрехи и така нататък. Взехме решение, че дори и да е по-трудният вариант от гледна точка на логистика, ще предлагаме възможно най-голям спектър от дрехи за различни поводи. Имали сме и доста изнервени моменти, разпалени разговори, понякога и малко сълзи, докато успеем да достигнем кройки, които да пасват. След това обаче и удовлетворението е по-голямо. Особено, когато получим отзиви и снимки от дамите, доверили се на нашата визия за естетика. Главният ни дизайнер Стефи, е човекът зад идеите на по-голямата част от дрехите, но независимо от тенденциите и дизайна, винаги първият въпрос е за удобството. Ако моделът е удобен, продължаваме напред с детайлите

Какви материи най-често избирате за направата на дрехите?
Разнообразието от дрехи при нас е голямо, такива са и материите, които използваме. За по-широките ни модели обикновено залагаме на ефирни материи, така че да има баланс, а за по-вталените, избираме силно еластични трика. Знаем, че за много жени е важно дрехите им да са от естествени материи, като памук и лен, затова ги предлагаме в разнообразни форми. Може би е интересно да отбележа, че текстилната индустрия се развива динамично през последните години и вече имаме достъп до материи, които са синтетични, но притежават прекрасни свойства: мекота, еластичност, дишащи са, поддръжката им е лесна (някои от тях дори нямат нужда от гладене) и са с нисък отпечатък върху околната среда. Все по-често даваме приоритет на органични, изцяло или частично рециклирани материи, като целта ни е до 2030 година поне 50% от всички материи, които използваме, да бъдат именно такива.  

Какво споделят дамите, които носят вашите дрехи?
Почти всеки ден получаваме положителни отзиви. Основната особеност, която клиентите ни подчертават, е това колко удобни са дрехите. Наскоро получихме коментар от бременна мама, избрала модели от нас и за втората си бременност – тя сподели, че я карат едновременно да се чувства красива, докато й е леко и удобно. 
Безценно е, когато виждаме клиент да се връща и да пазарува на сайта ни многократно - това е огромно признание за нашата работа.

Кои са цветовете на новия сезон есен-зима 24-25? 
За сезон есен-зима 2024-2025, модният свят ни предлага палитра от естествени, земни нюанси, които съчетават в себе си топлина и дълбочина. 
Един от основните тренди цветове за сезона несъмнено е изумруденото. Зеленият цвят обикновено се свързва с успокояване на нервната система, докосване до природата и хармонията. Обикновено се среща в по-елегантни и официални визии, но този сезон ще присъства и в ежедневните дрехи.
Друг цвят, който ще виждаме в колекциите за сезона, е виненочервеното – то излъчва увереност и стил. За по-официалните тоалети, виненочервеното, комбинирано с подходящите ефирни материи, обещава запомняща се визия. 
За нотка нежност даваме път на пастелнорозовото и пастелносивото – те ще бъдат на мода. За нас това е страхотен бонус, тъй като доста бременни избират именно такива цветове в комбинация с по-минималистични визии за различни поводи - партита, погачи или други събития. 
Последният по-открояващ се цвят за сезона е земното или топлото кафяво. В колекциите ни за дрехи за бременни този нюнас създава усещане за уют и естествена топлина, които са от съществено значение, съгласете се.

Какъв тип кройка бихте препоръчали на дами, качили малко повече килограми през 9-те месеца?
Независимо от избора, най-важното е да се чувствате комфортно и уверено в своето тяло, като изберете кройка, която отговаря на личните ви предпочитания и стил, без да се интересувате от мнението на другите.
Ако желаете да подчертаете тялото си, може да изберете вталени дълги рокли, гащеризони или вталени дънки с топ. Обикновено при по-вталените визии залагаме на еластични материи, за да запазим така важния комфорт.
А ако предпочитате по-свободна визия, препоръчваме дрехи с A-образна кройка, които плавно се разширяват отгоре надолу, създавайки ефирна и удобна конфигурация. При тези модели талията, която по време на бременността е изместена над коремчето, може да се акцентира с различни колани. Когато проектираме такива модели, обикновено включваме колани, като част от роклите, но разбира се, всеки има свобода да експериментира, добавяйки към визията си друг колан.