В тежко състояние и с опасност за живота е второто дете, ударено от мълния на стадион "Дунав" в Русе, съобщиха от УМБАЛ "Медика". То е докарано в болницата в клинична смърт и без сърдечна дейност.

Ротари Клуб с ценно дарение в подкрепа на новородените в Казанлък

"Дежурният реанимационен екип е успял да го извади от това състояние чрез обдишване и сърдечен масаж. В момента детето е в медикаментозен сън и му се правят всички изследвания, за да се види дали има увреждани на вътрешните органи", обясни д-р Бланш Ангелова, началник на интензивно отделение в университетската болница.

"За момента това дете е с възстановено сърчице. Трудно мога да се ангажирам с прогноза за шансовете му да оцелее. При мълния обикновено няма външни белези и изгаряния, увреждания се получават по вътрешните органи", добави медикът.

Д-р Ангелова обясни, че при такива инциденти често се получава оток на мозъка. "Детето е прието с храна в дробовете, то е повърнало при инцидента. Може да развие пневмония, ще проверим бъбрека как ще отреагира. Прави си всичко необходимо и смятам, че за момента колегите са се справили отлично", добави тя.

Лекари спасиха живота на 4-годишно дете, нахапано по главата от куче

Две 11-годишни деца бяха поразени от мълния малко след 19 ч. по време на тренировка на стадион "Дунав" в Русе. Другото момченце също е било в клинична смърт и е откарано в УМБАЛ "Канев" в крайдунавския град. Детето е починало.

Източник: https://dariknews.bg/