Ученическият полигон за обучение на деца и младежи по правилата на движение ще бъде възстановен във Варна. Това е идея, която е предложена на Главна дирекция "Национална полиция", научи Varna24.bg от Пътна полиция.

Община Пловдив организира дни на адаптация за новоприетите деца в яслите

Ако идеята получи одобрение и финансиране, то полигонът може да бъде обособен на територията на Център за специализация и професионална подготовка във Варна (известната полицейска Академия на бул. "Ян Хуняди").

Средствата за направата на полигона ще се търсят от Фонда за безопасност на движението, в който постъпват средствата от глоби за нарушения на правилата за движение по пътищата.

Целта е на площадка, която да е с големина 3 декара, да бъде изрисувана с кръстовища, с пътни знаци и маркировка. Идеята е там да бъдат водени деца и ученици, които да учат за безопасност на движението. За подпомагане на начинанието, ако бъде реализирано, ще се търси и съдействие от Регионалното управление по образованието във Варна.

В Пловдив има бум на дечица, заразени с херпангина с конюктивит

Освен за обучение - как се пресичат улици, какво означават пътните знаци и пр., там ще има и площадка, на която родители ще могат да учат децата си как да карат велосипед.

По неофициални разчети за обособяването на площадката ще са нужни минимум 40 000 лева, но ползата от нея ще е безценна. Освен от Варненска област, там ще бъдат водени деца и младежи от Североизточна България.

Как да подготвим детето за тръгване на градина или ясла

Varna24.bg припомня, че такава площадка имаше преди години на територията на Аспаруховия парк и ученици от Варна се водеха по график, за да се научат как да пресичат безопасно, какво означават знаците и маркировките по пътя и др.

Източник и снимка: https://www.varna24.bg/