Лекарите от болница в гр.Ухан, провинция Хубей, спасиха живота на двумесечно момиченце с вроден сърдечен дефект с изключително сложна трансплантация.

Операцията на тежащото по-малко от 4 кг бебе бе направена на 26 февруари, а вентилаторът бе свален на 1 март, което е знак, че функциите на белите дробове и сърцето са стабилни, заявиха от Обединената болница към Медицинския факултет на Университета за наука и технологии „Хуаджун“.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

„Трябваше да свържем пет ключови съда и да направим стотици шевове. Всеки от тях бе на по-малко от милиметър или два от другия“, обясни пред „Чайна дейли“ д-р Дун Ниенгуо, главен лекар на отделението по сърдечно-съдова хирургия.

Колкото по-малко е бебето, толкова по-голямо предизвикателство е операцията. „Изискванията бяха строги. Например количеството упойка трябваше да се изчислява в милиграми.“, добави той. „При поставянето на кардиопулмоналния байпас ( апарат, който поема временно функциите на сърцето и белите дробове) дори не смеехме да мигнем. След операцията имаше екипи, които наблюдаваха денонощно бебето.“

Лекари спасиха бебе, тежащо едва 540 грама

За щастие в момента момиченцето се чувства добре и Дун Ниенгуо каза, че на 3 март е било преместено в общото отделение.

Майката на бебето с фамилия Ху около 20 дни след раждането забелязала, че дъщеря ѝ се изморява бързо и има проблеми с храненето. На 29 януари я завежда в болница заради недостиг на въздух. Тогава ѝ поставят диагноза сериозно вродено сърдечно заболяване.

По-късно водят бебето при д-р Дун Ниенгуо, който след прегледа установява, че заболяването е в терминален стадий. Според него единственият начин да го спаси е като му даде ново сърце.

Лекари от Плевен спасиха бебе на 33 дни със сложна операция

Семейството чака подходящ донор около месец и в момента, когато родителите почти загубват надежда, им съобщават, че сърцето на починало седеммесечно бебе в Гуанджоу е подходящо за дъщеря им. То е доставено в болницата в Ухан около 11:45 ч. на 26 февруари. Осем минути по-късно вече е поставено в гърдите на момиченцето и лекарите започват да свързват кръвоносните съдове. Сърцето започва да бие отново около 12:15 ч., а трансплантацията приключва около 45 минути по-късно, след свалянето на байпаса.

Момиченцето е най-младият пациент с трансплантация на сърце в Азия. „Нямахме намерение да чупим рекорд. Успехът ни е резултат от безброй усилия в миналото за спасяване на животи“, обяснява д-р Дун Ниенгуо.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Ся Дзяхун, заместник-директор на Обединената болница, казва, че е извършил 150 сърдечни трансплантации от 2008 г. насам, като 40% от тях са били на различни места в страната.

Източник и снимка в текста: https://pogled.info/