Новооткрит кабинет по здравни грижи в „Майчин дом“ ще подобри обучението на бъдещите акушерки 

През последните две десетилетия професиите на акушерките и медицинските сестри са подложени на сериозно обезличаване поради редица социални и икономически фактори. Това неизбежно влияе на избора на младото поколение за професионална реализация, като води до недостиг на квалифицирани кадри в здравната система. В момента страната е под критичния минимум за обезпеченост с тези професионалисти, което създава допълнителен натиск върху здравния сектор.

Луиза Григорова за своя син: Бран е любов!

В отговор на този проблем, Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология (СБАЛАГ) „Майчин дом“, в сътрудничество с Факултета по обществено здраве към Медицински университет-София, предприе важна стъпка за подобряване на обучението на бъдещите здравни специалисти. 

Олга Петрукович: Скъпи майки, супергероите са само в комиксите

В рамките на това дългогодишно партньорство, „Майчин дом“ отвори нов кабинет по здравни грижи, предназначен за студентите по акушерство и медицински сестри.


Новото учебно пространство предоставя възможности за практическо обучение и развиване на мануални умения, необходими за тяхната бъдеща работа. Студентите ще имат възможност не само да провеждат лекции, но и да участват активно в колегиуми с водещи специалисти, като по този начин ще придобиват ценен опит и знания. Кабинетът е напълно оборудван с всички необходими консумативи и мулажи, което гарантира високо качество на обучението. 

Всяка жена се ражда с определен брой яйцеклетки

„Ние сме длъжни да осигурим възможно най-добрите условия за професионално и технологично обучение на бъдещите си колеги,“ сподели Галя Заякова, главна акушерка на СБАЛАГ „Майчин дом“. По нейните думи тази инвестиция е ключова стъпка към решаване на проблема с недостига на здравни кадри и ще подпомогне развитието на сектора в дългосрочен план.

Очаква се новооткритият кабинет по здравни грижи да допринесе за подобряване на мотивацията и професионалната подготовка на студентите, което ще е от полза както за тях, така и за здравната система като цяло.