"Да сбъднеш мечтата си за дете на 48. Мисията е възможна с подходящите съмишленици и с огромна доза желание, нестихваща вяра и неизчерпаема любов. Години опити и разочарования, перипетии и безкраен копнеж предшестват съдбоносната за семейството на Мария Узунова от Поморие среща с екипа на болница „Селена“ и Д-р Здравко Минев", споделят от болницата.

Мария срещнала любовта, според някои критерии, късно – на 41 години. Макар че критерии кога да откриеш сродната си душа не би трябвало да има, сърцето и биологичният часовник понякога имат различно мнение. И тази история е поредно доказателство за това. Въпреки че не губили време, опитите за бебе дълго време били неуспешни. Станало ясно, че без чужда помощ мечтата за родителство ще остане само мечта.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Предубедени, че заради напредващата им възраст няма да получат достатъчно внимание от родните специалисти, двойката решила да опита възможностите на турската репродуктивна медицина. Последвал неуспешен инвитро опит. Вторият донесъл мечтаните две чертички, но бременността била изгубена в началото на третия месец. След третия неуспех Мария взела решение да се откажат и да се върнат в България.

Без да споделя с близките или съпруга си, Мария започнала да проучва възможностите за осиновяване на дете. Но когато концепцията била избистрена и процедурата – проучена, идеята трябвало да се обсъди в семейството. Неочаквано за нея, Мария срещнала отпор от своя съпруг. Защото той вярвал, че трябва да се опита още малко.

Някъде по това време дошла и препоръката от близка на семейството да дойдат в болница „Селена“. Няколко месеца по-късно чудото започнало да изглежда все по-реално. Три ембриона били отгледани от екипа на инвитро клиниката към болница „Селена“. И тъкмо когато мечтата ставала все по-близка до реалността, дошъл следващият проблем - лигавицата на матката на Мария не предоставяла подходяща среда за имплантирането и развитие на ембрион. Последвало дълго лечение в търсене на решение на въпроса. Опитал всички конвенционални методи, д-р Минев започнал да търси алтернативни решения. Така се сетил, че в Поморие, от където е Мария, има калолечебница и посъветвал пациентката да опита с процедури там. И само за няколко месеца резултатът бил налице.

Днес мечтата на семейството на Мария се казва Атанас. И го има благодарение на големите сърца на екипа от професионалисти на болницата. Екипът, който подкрепя, дава душата си и работи неуморно, за да можете в края на пътя, извървян заедно, да чуете онова мечтано „мамо“.

Снимка: АГ Селена, Фейсбук