Хей, хей, здравейте! Казвам се Мария и съм майка на две прекрасни деца. Искам да споделя с вас моята история за косопада след раждането на второто ми дете и как се справих с него. Тази тема е важна за много жени, и аз съм една от тях.

Първите месеци на щастие
След раждането на дъщеря ми, всичко изглеждаше като приказка. Тя беше здрава, щастлива и аз се наслаждавах на  минутите с нея. Но около три месеца след раждането забелязах нещо притеснително – косата ми започна да пада в значителни количества. Всяка сутрин възглавницата ми беше покрита с косми, а след всяко миене на косата банята изглеждаше като бойно поле.

Причините
Започнах да търся информация и открих, че косопадът след раждането е често срещан феномен. Оказва се, че около 40-50% от дамите го изпитват на гърба си, образно казано (и не съвсем). Причината е проста – по време на бременността нивата на естроген в организма се увеличават, което удължава фазата на растеж на косата. Тоест - по-малко косми падат през 9-те месеца. След раждането, когато нивата на естроген рязко спадат, много косъмчета навлизат във фазата на покой и хоп – ако ми позволите да се пошегувам, листопадът е налице. 

Моята борба с косопада
1.    Подстригах се. Промених прическата, защото ми стана крайно неудобно да се грижа за дългата коса, която все повече изтъняваше и намаляваше.


2.    Започнах да обръщам повече внимание на диетата си. Включих храни, богати на желязо, цинк и биотин, като червено месо, ядки и зелени листни зеленчуци. 
3.    Преосмислих грижата за косата си. Избрах серия от продукти, подходяща за цялостно възстановяване на моята изтормозена и капеща коса. Освен грижата по време на къпане, имаше рутина и след нея – за самия скалп и за цялото ми тяло – последното, както се досещате, са таблетки. Впечатлих се от резултата.
4.    Най-важното беше да се науча да бъда търпелива, но и да повиша знанията си относно какво зависи от мен. Разговарях с други майки - също преминали през този процес, и това ми помогна да се почувствам по-спокойна.

Моят съвет към всички майки, които се борят с косопада, е да не се паникьосват. С правилната грижа и подходящите стъпки косата ви ще се възстанови. Не забравяйте, че най-важното е да се чувствате добре в кожата си, за да давате най-доброто на хората, които обичате.