Медици помогнаха на жена да роди в линейка на път за болницата. Всяка година, само в София, екипите реагират на 15 и 20 раждания под звуците на сирени напът към болницата, съобщават от Спешната помощ.

За екипа на тази линейка, това е непознат пациент, с непроследявана от тях бременност – въпреки това всичко приключва успешно. Майката и детето не пожелаха да застанат пред bTV, но са добре. 

27 септември започва като обикновен работен ден за Иван Панов и Стефан Панайотов. Реагират на сигнал за жена, която ражда, но още с качването ѝ в линейката, раждането започва. 

„Първото, което направихте, беше да успокоим жената. Да е спокойна, че това е най-хубавото, което може да и се случи. Искам да благодаря на шофьора, че осигури транспорт като в лодка“, заяви лекарският асистент Иван Панов. 

„Има колегиалност, научиха се хората как да пускат линейки“, споделя шофьорът на линейката Стефан Панайотов. 

Да бързаш да видиш мама и да се родиш в линейка

Детето се ражда здраво, майката също е добре. 

„Когато колегата ми съобщи през прозорчето, че бебето се е родило бях на седмото небе, но пак се съсредоточих да карам внимателно и бързо“, добави Панайотов.

В Спешната помощ има още много екипи, които в дома, в линейката или в филиала, са направили невъзможното за новия живот. Ето какво споделят те.

„Беше много невзрачно, в едно мазе, вече бебето беше излязло, но видях, че се задушава, пъпната връв беше два пъти увита около вратлето – в момента, в който проплака – усмивката ми грейна“, каза медицинският специалист Кристина Манчева. 

„В такива моменти нямаш време да мислиш, просто действаш. Бебето беше тръгнало да синее и когато му развихме пъпната връв, започна да диша, тогава получих облекчение и приятно чувство“, заяви парамедикът Руди Фон Фергуц. 

„През цялото време така го гушках, че имах чувството, че е излязло от мен“, добави Манчева. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Благодарността си към спешните медици родителите изразяват по различен начин. Пациентка, родила в линейка в силна буря, кръстила детето си на лекаря, оказал ѝ първа помощ.

Източник и снимка: https://btvnovinite.bg/