Между 50 и 60 хиляди деца се раждат годишно в България. Това сочат данните на Националния център по обществено здраве. Най-много деца са се родили в столицата. 16-те хиляди новородени там са близо една трета от всички миналогодишни бебета, съобщава Нова телевизия.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Статистиката показва, че повечето от децата вече са извънбрачни. През миналата година такива са били 60% от всички новородени, а в 80% от случаите има данни за бащата, което най-често означава, че бебетата са се родили в семейства на родители, живеещи в съжителство, но без брак.

7 хиляди са децата, родени в област Пловдив – единственото друго място, освен столицата, където броят на родените надвишава 5 хиляди. В края на класацията се нареждат областите Ямбол и Видин, който пък е и един от най-бързо топящите се български градове. Според Националния център по обществено здраве и анализи през миналата година там са родени едва 161 бебета.

Всеки месец в страната ни 1000 жени решават да направят аборт

Тревожната статистика сочи, че всяка трета бременност у нас завършва с аборт, като повече от половината са извършени по собствено желание. Броят им за изминалата година е близо 19 хиляди и въпреки че намаляват, все още държим челната позиция сред страните в Европейския съюз.

Населението у нас се топи не поради ниска раждаемост, нито до такава степен поради миграция, а поради висока смъртност. У нас тя е най-високата в целия Европейски съюз - незавидна позиция, която си делим с Латвия. Броят новородени на всеки 1000 души в една държава се определя от коефициент на раждаемост, който се измерва в промили.

Източник: https://stolica.bg/