Отделението по неонатология към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ - Сливен получи дарение от кампанията „Българската Коледа“ – висок клас ехограф, съобщиха от болничното заведение. Той е най-ново поколение, с отлични възможности за бърза и прецизна диагностика на мозъчни структури, вродени аномалии, настъпили усложнения при рискови новородени, както и проследяването им във времето.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА 

На всички недоносени бебета се провежда трансфонтанелна ехография по време на престоя им в отделението. След изписване продължава тяхното проследяване и извършване на регулярни ехографски изследвания.

По информация на началника на отделението д-р Таня Праматарова годишно през неонатологията преминават около 1 500 бебета. Процентът на преждевременно родените деца в областта е трайно по-висок от средния за страната – 17,19 процента.

800 грама е тежало най-малкото бебе, родено тази година в МБАЛ–Пазарджик

Отделението е единствено на територията на областта за отглеждане, интензивно и специфично лечение, както и оказване на консултативна помощ при рискови и недоносени новородени, без аналог в областта.

Дарения на отделението правят както организации и фирми, така и частни дарители. 

Източник и снимка: https://www.bta.bg/