Община Радомир подпомага финансово двойки с репродуктивни проблеми, съобщиха от институцията. От 1 януари е започнал приемът на документи на кандидатите. Инициативата се реализира съгласно приетата от Общинския съвет в края на миналата година програма за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и двойки с репродуктивни проблеми.

Златното момиче Катрин Тасева в очакване на първа рожба

До 3000 лв. ще се отпускат на двойка заявител за извършване на инвитро процедури, до 1500 лв. - за изследвания и съпътстващи медицински манипулации. Финансирането е за една календарна година и касае медицински дейности, извършени единствено в лицензирани клиники на територията на страната.

В "ЗДРАВЕ НА ФОКУС" ГОВОРИМ ЗА:

 

За да бъдат одобрени, кандидатите трябва да са с постоянен или настоящ адрес в община Радомир през последните три години, да нямат финансови задължения към общината, да са с непрекъснати здравно-осигурителни права, да е налице писмено становище на лекар - специалист и т.н.

Това е първата програма за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и двойки с репродуктивни проблеми на територията на община Радомир, коментира за БТА председателят на Общинския съвет Светослав Кирилов. Инициативата е продължение на приетата в края на 2021 г. общинска програма за насърчаване на раждаемостта и съпътстващата я наредба.

Близнаци са първите новородени за 2023 година в община Плевен

Тогава общинските съветници решиха общината да дава 600 лв. за първородно дете, като се поощряват родители със завършено минимум средно образование. Финансовият стимул е само началото, обеща тогава кметът Пламен Алексиев. По думите му е необходимо да се инвестира в раждането на деца и стимулирането на млади семейства.

Източник: https://novini.bg/