Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Д-р Христо Стамболски" в Казанлък ще бъде оборудвана с инкубатор за специални грижи за новородени деца (кувьоз). Това стана ясно на последната за годината редовна сесия на местния Общински съвет, която се състоя днес в зала "Инфра", предава БТА.

Изчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

Съветниците приеха предложението кувьозът с балансова стойност почти 13 хиляди и 500 лева, който е частна държавна собственост, да бъде прехвърлен на Община Казанлък за нуждите на лечебното заведение. В доклада на кмета Галина Стоянова се посочва, че това става по искане на местната администрация със заповед на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Кувьозът ще бъде използван от лечебното заведение за всички новородени деца, които се нуждаят от специални медицински грижи. МБАЛ "Д-р Христо Стамболски" обслужва над сто хиляди жители от пет общини.

Надежда за Нико - каузата на коледния базар в Северен парк

По данни на лечебното заведение за 2021 година в него са родени 380 бебета, като 43 от тях са недоносени. Част от тях са преведени в Клиниката по неонатология в Стара Загора, но до превеждането им са били поставени в инкубатор за дихателна реанимация.

Източник: https://www.dnes.bg/