Само 4 деца се родиха в МБАЛ Благоевград в последните 2 седмици, днес новородено е само 1 бебе. Резкият спад тревожи силно медиците в най-голямото здравно заведение в областта, които твърдят, че подобен спад е без прецедент в здравното заведение. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

От началото на годината до момента да се родили под 40 бебета, а до преди година само за януари месец ражданията са били над 60.

Причината е необяснима, коментира за Struma.com, директорът на МБАЛ Благоевград д-р Митев.

Малко по-голям е броят на родените деца в частната болница. Коментарите сред хората в бяло са, че вероятно много млади хора са напуснали Благоевград, други избират да родят децата си в София, а трети раждат в болниците по места, и не пътуват до областната болница. Кризата се задълбочава не само от липса на работа, но и от липса на кадри в здравното заведение. Болницата продължава да се задъхва от това, а желаещи за работа няма. 

Мами споделят сладки кадри ПРЕДИ и СЛЕД появата на бебето

„Малки са заплатите, да, коментира болничния шеф, но няма откъде да ги изкараме, работата намаля и това се отразява на бюджета ни. Включени сме в списъка на здравните заведения за дофинансиране, но какво ще се случи и кога не мога да кажа“, допълни още д-р Митев. 

Припомняме, че проблемът с кадрите не е от вчера и не е само в МБАЛ Благоевград. Кадрови дефицит отчитат и други заведения в областта. Болницата в Разлог, например, с месеци не може да попълни свободните места за над 10 медицински кадри.

Източник: https://www.struma.com/