Хей, приятели, вече ви споделихме, че тази седмица бебевалежът е не само в мечтите ни, но и в сайта ни! Споделяме поредната добра новина, този път от болница "Селена". Ето какво публикува екипа на АГ заведението:

"15 бебета се родиха на днешния 11.11. 9 момиченца и 6 момченца проплакаха под покрива на болница "Селена" в деня, в който православната църква почита св. Мина - закрилник на семейството. Честит празник на имениците и честито на семействата, умножили се с по един нов член на днешния ден."

През 1995 г. в България за първи път се заговори за демографска криза. Днес цяла Европа съзнава, че е в демографска криза, която се определя от специфичните социално- икономически условия, репродуктивни нагласи и миграция на населението във всяка страна-членка на ЕС.  “9 месеца” насочва  общественото внимание към актуалните демографски и репродуктивни проблеми на българите и обединява усилията на различни хора, организации, институции и фирми за подобряване на социалната среда и повишаване на здравната култура на бъдещите и настоящите родители. Вярваме, че темата е важна, заради бъдещето на страната ти.

КАЛКУЛАТОР ЗА ТЕРМИНА

Затова сме подготвили някои съвети по темата как да увеличите шанса за успешно зачеване:


• Старайте се да намалявате стреса. Това се отнася не само за преживявания в службата, но и за онзи, свързан с прекаленото вживяване в желанието за бебе. Повечето двойки забременяват без проблеми, така че може да изчакате спокойно.
• Хранете се здравословно. Яжте много плодове и зеленчуци, консумирайте умерено месо и риба, предпочитайте пълнозърнест хляб пред бял.
• Ако кандидат-родителите искат момче да хапват повече червено месо, чипс и зрънчо. Мъжете да забравят газираните напитки и да пият повече прясно изцеден плодов сок. За да увеличите шансовете за момиче е добре да включите в менюто си повече риба, пресни зеленчуци, шоколад и сладкиши
• Пийте много течности, но изключете алкохола.
• Не пушете. Никотинът понижава фертилността (при жените и при мъжете). Най-добре е да се разделите с цигарите половин година преди забременяването!
• Анализирайте собствения си месечен цикъл. В продължение на няколко месеца водете дневник – обикновено овулацията е по средата на цикъла. Ако мензесът ви е много нередовен, обърнете се към гинеколог.

Разбира се, мотивацията за бебе  е уникална и не зависи от пола, въпреки родовите традиции. Всеки човек има потенциал да я реализира в конкретните обстоятелства като резултат на добрата си самооценка в условията на откритост и доверие в двойката.