Добри новини! 239 успешни бременности са реализирани в ин витро клиниката на болница „Селена“ през 2020 година. Това прави по едно бебе през всеки работен ден от периода. Така се запазва тенденцията за успеваемост на ин витро клиника „Селена“ малко над 40% при средни за страната 26%.

И през миналата година най-голям е броят на жените, преминали през изкуствено оплождане в „Селена“, на възраст между 30 и 35 години – 37% . Специалистите от ин витро клиниката на пловдивската специализирана болница съветват двойките да не отлагат плановете за бебе твърде много тъй като с напредване на възрастта репродуктивните възможности е възможно да намаляват. Ако пък опитите не дават резултат в продължение на година, е време да се потърси лекарско мнение. При жени на възраст над 30 години, времето за опити преди срещата с лекаря намалява на шест месеца.

Случаите на двойки с репродуктивни проблеми у нас постоянно расте като днес една от шест е с такива. Увеличава се и броят на жените, които имат нужда от донорска яйцеклетка, за да случат мечтата си за дете. От болницата призовават жени и мъже, желаещи да дарят яйцеклетки и сперматозоиди, да се свържат с лечебното заведение, за да разберат как могат да помогнат. „Репродуктивен проблем не е доживотна присъда за липса на дете, а е състояние, което ни кара да намираме решение заедно. 174 семейства се сдобиха със своите бебета през миналата година в нашата клиника, а при 30 от тях щастието дойде по две с близнаци“, коментираха от болница „Селена“.

Точно 30 още са заченатите по естествен път близнаци, родени в болница „Селена“ през 2020-та. По данни на НЗОК през миналата година в специализираното лечебно заведение има 2279 раждания, финансирани от Здравната каса. 60 от тях са резултирали в близнаци, а други 72 пациентки са родили без да имат здравни осигуровки. Така бебетата в „Селена“ за 2020 година са 2411, което нарежда болницата за втора поредна година на второ място по раждаемост в страната.

 

На снимката: Калина и Калоян, една от 60-те двойки близнаци на „Селена“ през миналата година.