Знаете ли, че доставчиците на социални услуги могат да кандидатстват в Агенцията за качеството на социалните услуги (АКСУ) с инициативи, надграждащи предоставената от тях подкрепа.

Деца от Поморие зарадваха възрастни хора с добрина и щедрост

Във Велико Търново се изпълняват редица утвърдени добри практики, насочени към подкрепа на възрастни хора и лица с увреждания. Днес ви представяме две от тях, открояващи се с използваните иновативни методи:

„Социален цирк“ е инициатива на ДЦПЛУ фондация " Милениум" община  Велико Търново, която се реализира в рамките на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания във Велико Търново. Чрез игровия метод на социалния цирк се осъществява най-добрата социализация на участващите хора с увреждания, задоволява се потребността им от приемане и зачитане, повлияват се когнитивните процеси и се повишава тяхната самооценка. 

Подкрепа за Ники - малък герой, роден със задушаване

Методът „Социален цирк“ изгражда мостове, премахва бариери и въздейства върху емоционалния свят на хората чрез игри и занимания, без да ги натоварва. Развива се общуването и комуникацията, подобряват се възможностите за социално включване.

Инициативата „Баба и внуче“ на Сдружение  „Център за социални и здравни грижи” във Велико Търново се реализира в рамките на Дневния център за стари хора в града. Въведената практика дава възможност на възрастните хора да се почувстват отново полезни чрез грижа за деца, подобрява психологическото им здраве и осмисля ежедневието им. Освен че създава условия за преодоляване на социалната изолация на възрастните хора, практиката изгражда връзка и приемственост между поколенията – предават се опит и знания, съхраняват се традиции и обичаи.

Нов ехографски апарат за Отделението по акушерство и гинекология на болницата във Велико Търново

Списъкът с добрите практики за 2024 г., утвърдени от изпълнителния директор на АКСУ, е публично достъпен в сайта на Агенцията. Там е публикувана пълната информация за процедурата за кандидатстване и формулярите.

Винаги проверявайте дали частният доставчик на социалната услуга, която искате да ползвате за вас или вашите близки, е лицензиран в АКСУ. Социалните услуги – делегирана от държавата дейност, можете да проверите в списъците на сайта на Агенция за социално подпомагане (АСП).