Състоянието на малкия Божидар се подобрява все повече след рехабилитации в Турция. Борбеното дете се справя изключително добре, като бавно, но впечатляващо бележи напредък.

enlightened Припомнете си неговата история >>> ТУК 

"Все още най-важен в момента е контролът на главата, за което се работи активно. В Турция минахме контролни прегледи при педиатър, невролог и офталмолог. От направеното ЕЕГ няма индикации на този етап за епилептична дейност на мозъка, но продължаваме с профилактичната терапия, тъй като Божидар е изключително рисков за възникването на такава", споделя пред вестника неговата майка Димитрина.

Родилка бе спасена с помощта на лекари от три болници

Както "България Днес" разказа, варненчето развива екстремна хидроцефалия само две седмици след раждането си. На достъпен език заболяването често е наричано "вода в мозъка". Това кара главата на детето да нараства с 10 сантиметра на месец. Година и половина след раждането си Божидар все още прилича на няколкомесечно бебе, но всеки ден бележи нов напредък. Може да излиза навън на разходки с родителите си, да стои седнал и да се усмихва широко.

"Направиха му и специални възглавници, които да подпомогнат правилното му позициониране при упражненията, които правим вкъщи, както и при разходките навън с количката. Състоянието на очите също се подобрява, но на този етап не може все още да се каже дали и какво зрение ще има и продължаваме да го следим", допълва борбеният родител.

Да помогнем на Джан, роден недоносен, да проходи

В България с Божидар също работи физиотерапевт и от другия месец започва да посещава и рехабилитационен център у нас. Лечението на малкото момче струва около 170 хил. лв. Сума, непосилна за близките му. Към момента повече от половината пари вече са събрани. Който желае, може да помогне на:

Банкова сметка:

IBAN BG06BPBI79454072400301

BIC BPBIBGSF

Титуляр: Димитрина Димитрова

Източник и снимка: https://www.plovdiv24.bg/