Бебешкият плач не спира да огласява коридорите на акушеро-гинекологичните отделения в България. Щастливи сме, че толкова много украински майки намират подкрепа, макар и далеч от своята родина. Ето, че днес можем да ви съобщим поредната хубава новина - първо украинско бебе се роди и в болница „Селена“.

На 20 март на бял свят се появи Роксолана, която е с тегло 3 110 грама и ръст 50 сантиметра. Бебето се е родило естествено в 21:18 часа в УСБАЛАГ "Селена" в екипа на д-р Любов Станева, ак. Даниела Ваклинова и неонатолога д-р Нурие Шабан. От болницата споделят, че раждането е минало леко, за малко повече от два часа от постъпването на майката. 

Спомняте ли си, че скоро ви споделихме как бъдеща майка, бежанка от Украйна, получи медицинска помощ в Пловдив. Терминът ѝ бе определен за края на месец март. Роксолана е именно бебето на Наташа, за която ви разказахме. 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

40-годишната Наташа е бременна в деветия месец, когато заедно с голямата си дъщеря, напуска Киев - на втория ден от войната. Пътували до Пловдив четири дни, почти без да спират и без да знаят къде ще се роди бебето. „Гледах клипчета как мога да родя почти във всякакви условия, ако се наложи – и в полето“, разказва Наташа. 

Лекуващият лекар на бежанката в болница „Селена“ също е украинка. Д-р Любов Станева живее в Пловдив от повече от десет години. Тя ще поеме грижата и за други украински бежанки, които имат нужда от медицинска помощ. „Родният език и топлото посрещане, в момента са толкова важни за жените, избягали от ужаса на войната, колкото и медицинската грижа.“, коментират от болница „Селена“. Медицинското заведение пое ангажимента за безвъзмездна грижа за бременните жени, пристигащи от Украйна в България. 

Калкулатор на бременността - провери кога е твоят термин

В момента бебето Роксолана е в отлично състояние, а Наташа се възстановява от раждането.