През 2023 г. в Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора родените бебенца са с 80 повече в сравнение с предходната година. 

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

Общо новородените за изминалите дванадесет месеца в болницата достигат 1314. Това разкри началникът на клиниката по неонатология доц.д-р Христо Мумджиев.

Старозагорските специалисти в университетската болница поемат и усложнените случаи при раждане от няколко съседни области. Близо 50 деца от обслужваните региони са постъпили в Клиниката през изминалата година. Доц. Д-р Мумджиев разкри, че основният проблем и най-тежки случаи остават екстремно недоносените деца под 28 седмица, тежащи около 1000 грама.

В АГ клиниката през 2023г. са имали 17 подобни случаи. На командно дишане от 3 месеца е бебе, родено в Сливен, разкри още специалистът. Доц. Мумджев беше категоричен, че Клиниката разполага с необходимия брой специалисти, сред които и 9 лекари.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Остава проблемът с малолетните майки, като според началника на Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Киркович“ случаите не са редки.

Източник: https://bnr.bg/