БРЕМЕННА ЖЕНА С ОГРОМНА ЯЙЧНИКОВА КИСТА, ДОСТИГАЩА ДО ДИАФРАГМАТА, БЕШЕ ОПЕРИРАНА ЛАПАРОСКОПСКИ (“БЕЗКРЪВНО”) СЪС ЗАПАЗВАНЕ НА БРЕМЕННОСТТА

Операция като тази крият рискове първо, поради огромният обем на формацията и ограничените пространствени възможности, второ, увеличеният обем на съдовете вследствие на бременността, увеличаващи риска от кървене, и трето, може би най-важно, е изключително внимателното манипулиране на матката и запазване на бременността!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

За целта е използван специален инструмент ENSEAL, разработен за коагулация на големи съдове, осигуряващ по-голяма сигурността за пациентката. Лапароскопският метод е златен стандарт за лечение на яйчникови кисти, а бременността не е противопаказание, а напротив - използвайки минимално инвазивния метод се намалява рискът от възникването на контракции на матката и според световните гайдлайни лапароскопията може да се извършва във всеки триместър от бременността!

Операцията бе извършена в Медицински комплекс “Майчин дом” Варна, в навечерието на празниците от  д-р Атанас Александров, д-р Сузан Едхем и д-р Димитър Казаков. Пациентката е изписана 48 часа след операцията в отлично състояние и със запазена бременност.