Темата за инвитро процедурите и подкрепата на семействата е част от политиката на Община Петрич за насърчаване на раждаемостта. Общо 29 двойки са подпомогнати за инвитро процедури през изминалата година в Петрич. За периода 2019-2023 година 112 семействата са получили помощ, а средствата са в размер на 215 900 лева, каза председателят на Общинския съвет (ОбС) в Петрич инж. Светла Дананилова. 

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

През 2022 година подпомогнатите двойки са 31, като има осем бебета в седем семейства. Ние си даваме сметка, че помощта, която се отпуска от ОбС – Петрич не е голяма, но в същото време, имайки предвид огромните разходи, които имат тези семейства, това е една допълнителна помощ, каза Данаилова. Тази помощ се отпуска, независимо дали двойките са получавали държавна подкрепа за асистирана репродукция, допълни тя. 

За следващата година се предвижда промяна във финансирането. Миналата година, с цел повече двойки да получат помощ, сумата е била 1700 лева. Това, което взехме като решение и ще бъде предложено в комисията по социална политика и работа с малцинствата, е тази помощ да бъде е размер на 2500 лева, каза председателят на Общинския съвет.

35 бебета са проплакали в Кюстендил с подкрепата на Общината

Всяка една двойка, която има такива проблеми, трябва да подаде набор от документи или в ОбС или в общинскиа фронт офис. Необходимо е в самото заявление да бъде прикачена медицинската документация, която да доказва, че двойката има репродуктивни проблеми, обясни Данаилова. След това акушер-гинеколог разглежда документите и дава своето професионално становище. 

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Всички двойки, които досега са подали заявления и са били с редовни документи са получили помощ, посочи председателят.

Източник: https://pronewsdobrich.bg/