Студенти по медицина от Медицинския факултет на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" дариха нужна апаратура на двете детски отделения в УМБАЛ Бургас, съобщиха от лечебното заведение.

Инициативата е на Комитета по човешки права и мир към Асоциацията на студентите-медици - гр. Бургас, провежда се за втора поредна година, като тази година даренията са насочени към детските отделения.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Средствата са събрани по време на благотворителен мартенски базар в един от бургаските търговски центрове. На него са продавани мартеници, украса и други артикули, ръчно изработени от студентите и техни близки. Отделно са набрани и други парични дарения, разказа Екатерина Лалева, председател на Асоциацията на студентите-медици - Бургас.

Със събраните средства са купени 11 инхалатора, термометри, апарати за измерване на кръвно налягане, маншети за монитори, глюкомер с тест ленти. Дарението е предадено на началниците на двете детски отделения в УМБАЛ Бургас - д-р Борис Ангелов и д-р Хрипсиме Каспарян, които благодариха на младите си колеги.

Майчин дом стартира кампания за безплатни прегледи

Апаратите са сред най-необходимите и често използвани, нуждата от подмяната им е постоянна. Това е било забелязано и от студентите по медицина по време на стажовете им в болницата, затова са решили тази година благотворителната инициатива да бъде именно за тези отделения. "Бихме се радвали дарените апарати да помогнат на колегите ни в лечението на децата, а също да привлечем и други дарители", обясниха те.

Източник: https://offnews.bg/