В Румъния все повече бременни избират да родят в домовете си, въпреки че законодателството в страната го забранява, предава БТА. 

Според експерти една от причините е страхът и недоверието към здравната система. За други родилки основната причина е спокойствието и уюта на семейната среда. Трети искат да използват по-съвременни методи, като например да се разхождат по време на контракциите.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

Акушерката Адина Паун от медицински център „Филия“ споделя пред местния вестник „Адевърул“, че много хора в Румъния се страхуват от здравната система. По думите й съществува едно настроение срещу държавата, усещане, че хората са лъгани. Наред с това широкоразпространен е страхът - хората не се чувстват в безопасност в болниците. За някои бъдещи майки от ключово значение са материалните условия в болниците и отношението на персонала.

Акушерката Адина Паун признава, че ражданията в родилните домове в Румъния могат да бъдат истинска травма за майките. Това, което би трябвало да е нещо естествено, всъщност се оказва форсирано по един или друг начин от лекарите – с ненужно цезарово сечение или с вливане на окситоцин.

Според данни, цитирани в румънски медии, над 50 процента от ражданията в държавните болници в страната са били с операция, а в частните болници цезаровите сечения са над 80 процента от всички раждания.

В редица европейски страни раждането у дома с помощта на акушерка е често срещана практика. Там обаче има разписани процедури, включително готовност от страна на болница да поеме незабавно случая при поява на усложнения.

Всяко десето преждевременно раждане е свързано с излагането на майките на фталати

В Румъния жените се излагат на огромен риск чрез раждане у дома, предупреждават лекари. Властите не разполагат с данни за броя на ражданията у дома. Според последната известна статистика, цитирана от местна телевизия, през 2019 г. е имало 591 случая на раждане вкъщи.

Източник: https://www.flashnews.bg/