Безплатни грижи за нуждаещите се бебенца във Варна! Мобилни екипи от медицински специалисти консултират и извършват медицински услуги на място, в домовете на семейства с новородени недоносени бебета и деца с проблеми. Това се случва във Варна, услугата е безплатна, предоставя се от Дома за медико-социални грижи във Виница и вече набира скорост.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

Посещения се правят след предварителна заявка от семействата на телефонен номер 0887 500 429.

Екипите на дома включват педиатър, физиотерапевт, медицинска сестра, рехабилитатор, кинезитерапевт, ерготерапевт, психолог, логопед, монтесори терапевт. "Кои от специалистите ще бъдат в мобилната група, се преценява индивидуално за всяко дете, в зависимост от неговото състояние, потребности и заявката на родителя", каза за Радио Варна Стефка Джанкова, директор на Дома за медико-социални грижи.

Близо 10 семейства от Варна ползват безплатните услуги на мобилните екипи

"Желанието и усилията на целия екип на Дома във Виница са насочени за разширяване на този тип мобилни безплатни услуги по домовете, защото това е пътят за подкрепа на семействата, а не продължаването да се настаняват деца в социални заведения за всичко, от което се нуждаят", каза още Стефка Джанкова.

Ръст на новородените през 2023 г. в УМБАЛ 'Киркович'

Дългогодишният опит на специалистите в дома е показал, че много от услугите и медицинските грижи, от които се нуждаят някои семейства, могат да се извършат в дома им. Това улеснява значително родителите, които нямат възможност и време да пътуват често до отделните институции. 

Стефка Джанкова разказа за дете, на което се налага да се смени сонда за хранене, на друго се налага да се смени превръзка след операция, на трето са нужни срещи с логопед и т.н. "Има много медицински услуги, които могат да се извършат по домовете на хората, от квалифицирани специалисти и тези услуги ще развиваме и занапред при нас", допълни още тя. 

Източник: https://bnr.bg/