Април е Световен месец за борба с аденомиозата и макар той скоро да отлети, за да посрещнем май, заболяването няма да последва неговия пример и ще остане една от важните теми, свързани с женското здраве.

Знаете ли, че 35% от жените, които посещават своя акушер-гинеколог поради тазова болка, имат ехографски признаци на аденомиоза? Може би се питате кои всъщност са онези „признаци“, даващи ориентир на лекаря – скоро ще получите отговорите на този и други въпроси.

Вярваме, че е важно да знаете и разликата между ендометриоза и аденомиоза, има ли връзка между тях и каква е тя. Все повече жени изпитват репродуктивни затруднения – трудно забременяване и спонтанни аборти, немалко от премеждията се дължат на аденомизоата и ендометриозата.

Не се съмняваме, че повишаването на здравната култура, както и възможността за информиран избор, ще повлияят положително по пътя към търсене на решение. Понякога то - решението, не е само едно, а са множество комбинации, съвкупност от емоционални и физически промени.

Какво знаят лекарите за аденомиозата? Има ли връзка с тежката ендометриоза прочетете в сайта на фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве"