Често усложнение от хремата и ангините е ларингитът (т.нар. субхордален ларингит), който е последица от възпаление на горните дихателни пътища. Обикновено една инфекция започва от нослето на децата. Известно е, че 95% от всички инфекциозни агенти влизат в организма през носоглътката, а ние дишаме средно 20 пъти в минута. Едно заболяване започва с лека хрема, инфекцията прониква през носа, навлиза в синусните кухини и след това слиза надолу към устата. Ето защо консултацията със специалист УНГ е важна, както и още при първите симптоми хремата да се стопира с капки за нос и антиалергични лекарства. Това важи особено за малките деца и бебетата. Доказано е съществуването на над 200 вида алергии. Неслучайно всеки нов перилен или козметичен препарат за бебета, който се появи на пазара, се тества дали причинава алергии, но реакциите са индивидуални и майките трябва да наблюдават внимателно децата си.

Една инфекция винаги слиза надолу, като хремата в нослето се спуска по задната страна на фаринкса до гърлото и предизвиква възпаление на сливиците, което се нарича ангина или тонзилит, обяснява д-р Боримир Фурнаджиев, специалист УНГ, отоневролог, специализирал фониатрия и психоанализа в Израел, създател на рок група „Осем”. Ако не се вземат мерки, придвижването на инфекцията продължава по дихателните пътища. Това не означава, че задължително ще се стигне до бронхиолит или пневмония.

Майките да не се паникьосват

Ларинксът или ларингеалният апарат има меки тъкани, които се подуват, за да спрат инфекцията, и това е защитна реакция на организма. Субхордалният ларингит често се бърка с бронхит от колегите, подчертава д-р Фурнаджиев. При ларингита има кашлица от гърлото, а не дълбока с хрипове. Лекарят трябва да има чувствително ухо и достатъчно опит, за да ги различи. Забелязва се и леко затруднено дишане при детето, сякаш се задушава, но положението не е толкова драматично и майките не бива да се паникьосват. Това обикновено се наблюдава при деца, навършили 1–1,5 години. Трахеята на детето, макар и мека, хрущялна, вече е оформена. Рискът от задушаване е минимален, подчертава специалистът. Природата компенсира с междуребрените мускули и детето диша по-трудно, но успява да си помогне не само с диафрагмата, но и с мускулите между ребрата.

Препоръчват се антиалергични лекарства

Субхордалният ларингит е ушна диагноза, т.е. за специалисти УНГ (уши, нос,гърло), а не белодробна. Тя е от средна спешност. В такива ситуации винаги се дават антиалергични лекарства, защото причинителят в над 90% от случаите е алерген, който много бързо предизвиква подувне на пространството под ларинкса и се получава стесняване на трахеята и затруднено дишане. Инфекцията и алергията обикновено вървят заедно, ето защо е добре на детето да се даде антиалергично сиропче или обикновено сиропче за кашлица. Препоръчително е майките да наблюдават децата си и да обръщат внимание кои сиропчета и други лекарства са ефикасни и се понасят добре от тяхното дете. Те често допускат грешка, като дават сироп за откашляне. При ларингит не бива да се дава такъв сироп, който е за изчистване на белия дроб. Сиропите са два вида – които потискат кашлицата и такива за отхрачване при някаква инфекция. Когато няма проблем с белия дроб, а се дава сироп за отхрачване, производството на мукоза се увеличава, за да не изсъхне белият дроб, и тогава кашлицата се засилва. При неправилно поставена диагноза, когато се даде такъв сироп, ефектът е обратен. Ако кашлицата е суха и горе в гърлото, се дава потискащо лекарство и антиалергично. Ако не се успокои до няколко часа, се търси лекар.

Астматичните помпички да се прилагат внимателно

Пет са основните причинители на болести, които се хранят с нашата плът – бактерии, вируси, гъбички, алергени, хламидии. Хората често се шашкат от наличието на бактерии в тялото, но антибиотиците успешно ги убиват. Проблемът в последните години са вирусите и алергиите, които много бързо се развиват. Вирусите се множат в геометрична прогресия и когато при едно дете не се вземат мерки до 5–6 часа, нещата може да се усложнят. Първия ден, когато се прояви неразположението при възрастен човек или при малко дете, обикновено никой не ходи на лекар – започва се с чайове и познатите лекарства и витамини. Д-р Фурнаджиев съветва винаги да се търси лекар, и то възможно най-рано, особено когато се отнася за малко дете, защото инфекцията бързо слиза надолу и предизвиква трахеити, бронхити, пневмонии, астми. Диагноза астма често се поставя, както и бронхиолити, които притесняват майките, а всъщност те се бъркат точно с ларингитите. Когато едно дете получи дихателни проблеми, не бива веднага да му се дава помпичка за астма за облекчаване на дишането, защото с антиастматичните препарати бързо се отваря белият дроб на малкото и в него могат да проникнат всякакви вируси и бактерии. Тези помпички трябва да се прилагат много внимателно, когато детето е консултирано от двама белодробни детски специалисти. Не може личният лекар да препоръчва помпичка при най-малкото съмнение, за да се презастрахова, категоричен е д-р Фурнаджиев. Така ларинксът и трахеята, които са със защитна роля, се неутрализират с помпичката. Да се прави винаги снимка на белия дроб, също не е наложително. При наличие на други оплаквания, като температура, болки в мускулите, лекарят преценява какво още да предпише, след като прецени вида на инфекцията – вирусна или бактериална. Може да се наложи и прилагане на мускулна инжекция.

Когато в гърлото на детето проникне алерген или друг дразнител, организмът реагира със затваряне на трахеята, за да не прониква надолу инфекцията. Природата пази белия дроб и сърцето. Това е защитна реакция на организма, която предизвиква затруднено дишане и задушаване на детето. Тогава веднага трябва да се търси лекар – в рамките на час-два. В такива ситуации обикновено се бие антиалергична инжекция урбазон за облекчаване на дишането.

„Някои смятат, че случаите на астма при децата са зачестили. Това не е съвсем сигурно, възможно е да се поставя неправилна диагноза“, предупреждава специалистът. „Известно е, че НЗОК плаща за астмите повече. Ако някое дете е с ангина, може да му се постави диагноза бронхит, защото и за него се плаща повече. Ако е с бронхит, го записват с пневмония или ХОББ ( хронична обструктивна белодробна болест) за повече пари и това е публична тайна. Преглеждал съм десетки деца, които не са с астма, а с ларингит. Налагало се е да спирам прилагането на помпички и да обяснявам на майките им, че децата нямат астма и че не бива с тях да „отварят“ белия им дроб за други инфекции. Диагнозата субхордален ларингит започна да се прескача, за сметка на астмата и бронхиолитите, които са алергично атакуване на най-малките бронхи. Диагностиката е много фина при тези случаи“, сподели още д-р Боримир Фурнаджиев.

Teкст: Феодорина Ляскова