За ,,9 месеца‘‘е удоволствие да бъде медиен партньор на Международен Форум „Заедно срещу сколиозата“, който ще се проведе на 29.06.2024 г. в София. Организатор e Фондация 'Живот със сколиоза", чиято основна мисия е информираност с цел превенция. Форумът ще събере на едно място родители и експерти в областта на сколиозата от България и чужбина с цел обмен на опит, контакти и добри практики. 

Именно тази инициатива е причината да потърсим д-р Стоимен Гечев, лекар-специалист по Физикална и рехабилитационна медицина, Клиника за рехабилитация „д-р Гечеви“ - Павел баня, който ни сподели подробности за състоянието.

Какво трябва да знаем за сколиозата при децата?

Важно е да знаем, че сколиозата е най-често срещаното заболяване в детска възраст, но същевременно е и най-пренебрегваното от страна на родители, деца и дори медицински специалисти. Сколиозата представлява изкривяване (деформация) на гръбначния стълб в трите равнини на пространството. Тя започва като естетичен проблем, но с напредването на болестта и възрастта могат да се развият редица други дегенеративни, неврологини и вътрешни заболявания.

Всъщност какви видове сколиоза съществуват, оказва се, че далеч не е само един...

Съществуват множество класификации в българската и световната медицинска литература. Най-общо можем да разделим сколиозите на две големи групи: истинска сколиоза и симптоматична (компенсаторна) сколиоза. Истинската сколиоза се развива в детска възраст в резултат на множество етиологични фактори. Различават се вродени сколиози, миогенни, невропатични, дистрофични, травматични, неопластични, вторични и идиопатични (неизвестни).

В България всеки 3 на 100 деца имат сколиоза

Най-чести са идиопатичните, което е предизвикателство в диагностицирането и лечението на болестта. По формата на изкривяване най-често сколиозите биват С-образни (с една кривина) и S-образни с (две кривини). Компенсаторната сколиоза се развива по-често при възрастни в резултат на конкретен патологичен процес като дискова херния, ставен блокаж, фрактури на прешлени и други. Последната група изкривявания могат да бъдат обратими при лечение на първопричината.

Какви мерки да предприемат родителите, чиито деца се раждат с вродена сколиоза?

Всъщност вродената сколиоза е изключително рядко срещана. Тя често е резултат от малформации в развитието на ембриона и състояния като незатваряне на прешлен (spina bifida), вродена луксация на тазобедрени стави, родова парализа, тортиколис (крива шия), рахит, несъвършено костообразуване (osteogenesis imperfecta) и други.

Защо е толкова важно да имаме второ дете

С напредването на медицината тези състояния са все по-редки. Достатъчно е детето да бъде редовно преглеждано от ортопед по време на задължителните консултации в кърмаческа и ранна детска възраст. Социалнозначимият проблем са идиопатичните сколиози, които се развиват в училищна възраст.

В коя възраст най-често се появява сколиозата и за какви симптоми да наблюдават родителите своите деца?

Възрастта за поява на сколиоза е с голям диапазон - между 7 и 17 години. Това е така, защото гръбначните изкривявания се появяват най-често през периодите на усилен растеж на детето на височина. Тези периоди в училищната възраст могат да бъдат 2 или дори 3, тоест когато родителят забележи, че детето за последните месец-два е пораснало значително на височина – това е момент, в който е препоръчително да се направи профилактичен преглед. Ето защо е важно да следим изменението във височината на детето всеки месец (например на касата на вратата вкъщи).

Защо НЕ Е толкова важно да имаме второ дете

Ако прегледът не може да бъде осъществен навреме, има няколко симптома и стъпки, които родителят може да забележи и предприеме. Най-важното е детето да се съблече и да се огледа гърбът му в изправен стоеж. За съжаление, сколиозата се развива в такава възраст, че родителят на практика не вижда детето съблечено, освен ако семейството не е на плаж или басейн. При огледа трябва да се следи дали двете раменни стави и скапули (плешки) заемат абсолютно равно положение, дали в разстоянието между талията и двете ръце е налична асиметрия, дали при навеждане на детето напред с изпънати крака, едната половина на гръдния кош остава на по-висока позиция спрямо другата. Разбира се изследванията и симптомите са много повече, но е добре родителите да бъдат запознати с най-основните.

Какъв специалист трябва да посетим, ако забележим гръбначно изкривяване на детето?

Задължително първо трябва да се посети личният лекар. Той ще прецени дали е необходимо допълнително диагностично уточняване и лечение при ортопед, физиотерапевт, невролог, неврохирург и т.н. Записването на детето на какъвто и да било вид спорт - с цел лечение преди преглед от личен лекар и лекар-специалист, е недопустимо.

Споделете повече рискови фактори за гръбначни изкривявания при децата…

Рисковите фактори са много, но тъй като говорим за идиопатични (с неизвестна причина) сколиози, не можем категорично да отбележим даден фактор. В съвремения свят децата са все по-обездвижени, което води до слабост в мускулатурата, поддържаща гръбначния стълб. Ето защо детето трябва да е физически активно. Неправилната стойка на училищния чин, писане на домашни на лаптоп, неправилна позиция при гледане на телевизия или телефон в съчетание с липса на физическа активност, увеличават риска от развитие на сколиоза. Важно е да отбележим, че дори и физически активни деца, които имат хипермобилност (прекомерна гъвкавост) на всички стави в тялото си, включително и ставичките на гръбначния стълб, също имат повишен риск от развитие на заболяването. Други рискови моменти могат да бъдат плоскостъпие, затлъстяване и най-вече – бърз растеж.

До какво обаче може да доведе нелекуваната сколиоза?

Гръбначият стълб и гръбначният мозък са в основата на всички жизнени процеси в човешкия организъм. От чисто механична гледна точка посредством притискане напредналите случаи на гръбначи изкривявния могат да доведат до нарушение във функцията на почти всички вътрешни органи – засяга се нормалната работа на белите дробове, сърцето, черния дроб, бъбреците и други. От друга страна функцията на всички вътрешни органи и системи се контролира и инервира от гръбначния мозък. Когато той и излизащите от него нервни коренчета са в абнормална позиция, дори и леките гръбначни изкривявания могат да доведат до нарушаване инервацията и съответно функцията на органите. В нашата практика например сме описали три случая на млади жени, които бяха с дългогодишна невъзможност за забременяване и неустановена гинекологична причина за това.

Всяко второ дете страда от липса на витамини

При направени рентгенографии се установи сколиоза с максимално изкривяване в прешлени Th12-L1-L2 – нивата, от които започва инервацията на матката. След като бе установена причината, след правилно и целенасочено лечение, и трите жени скоро успяха да заченат. Това е пример как гръбначното изкривяване засяга всички медицински специалности и как неглежирането му в някои случаи може да доведе до съществени социално-здравни проблеми за пациента. При хората с гръбначно изкривяване с напредването на възрастта започват и дегенеративни промени, като износване на ставичките на прешлените и дискови хернии, неравномерно натоварване и износване на ставите на долния крайник (артрози), които водят до значителна болка и влошаване качеството на живот на възрастния човек.

Tрябва ли според Вас да се работи в посока повишаване информираността сред родителите в България?

Важно е да се повиши информираността сред родителите в България, но още по-важно е да се повиши информираността сред учителите, директорите на училищата и общинските образователни стуктури. Училището е мястото, където медицинските специалисти трябва ежегодно да провеждат безплатни училищни профилактични прегледи за сколиоза. Това обаче е осъществимо чрез разбирането и подкрепата на всички участници в процеса – родители, учители, директори, регионални инсекторати по образованието и медицински специалисти. Ето защо през 2023 година успяхме да стартираме национална кампания за скрининг на сколиоза в България със заповед на министъра на образованието и науката и подкрепата на Асоциацията на българските учители, Асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина и Ротари България.

В България в последните 30 години сколиозата се установява най-често от родителите и по-рядко от училищния или личния лекар и то в значително късен етап. Това се дължи на преустановената практика за ежегоден скрининг в училищата от медицински специалисти. Прекъснати бяха дългогодишно изгражданите традиции за превенция и ранно откриване на сколиоза в България, които - надявам се, ще успеем да възстановим.