Новородените не са почти слепи, както се е смятало преди. Въпреки това те тепърва трябва да се учат да виждат. През първата година този процес е много интензивен.
Бебето гледа с огромни очи мама и татко. Току-що е дошло на белия свят и вече като че ли иска да попие всичко около него. Новороденото още не вижда твърде ясно, разпознава само очертанията на хора и предмети. Неговият свят е малко монотонен – той се състои само от няколко нюанса на цветове.

Тест разкрива истината
Д-р Волфганг Веземан, директор на Висшето училище за оптика в Кьолн, дълги години проучва развитието на зрението при бебетата. За целта е разработен специален тест. Малките участници са пред нещо като сцена на куклен театър. Показват им рисуван картонен кръг – лявата половина е оцветена в сиво, на дясната има бели и червени линии, които привличат вниманието на бебето. Посредством дупка за наблюдение в кръга изследващият може да установи накъде гледа бебето. Тестът може да се разшири, като се нарисуват по-големи или по-малки черти или точки – едноцветни или пъстри. В зависимост от това дали движи очите си, бебето показва възприема ли или не възприема промените.
Резултатите от тези и други опити са смайващи. Според проф. Веземан бебетата виждат много повече, отколкото се е смятало, но трябва първо да се научат да виждат. Решаващата фаза на този процес завършва с първия рожден ден, а съществената част от развитието на зрението приключва с влизането в училище.


Това означава, че ако не се отстранят навреме вродените нарушения, очите не могат да се научат да виждат правилно и това трудно ще се преодолее по-късно. Например деца с вродено помътняване на лещата днес се оперират колкото може по-рано, за да не се попречи на развитието на очите.
Резултатите от тестовете за зрението на бебетата предоставят данни и за нормалното развитие на зрителната острота.

Как се усъвършенства
Още от втория месец бебето може да възприема контурите на лицата. При това то реагира особено на изпъкващи белези, като очи, уста и нос, и може да различава контрастни шарки, като черно-бели карета.
От третия месец детето започва да фиксира предметите. То съзнателно се усмихва на околните и може да различава цветове, макар и по-ограничено от възрастните.
В петия месец бебето вече разглежда особено пъстрите предмети. Ако изпусне дрънкалката, то я проследява с поглед. От шестия месец то вижда толкова добре, че започва да хваща целенасочено. Бебето може да различи шише от кукла и наблюдава с интерес всичко най-подробно. Пространственото виждане вече е възможно. Развита е около 30% от зрителната острота на възрастния. От осмия месец бебето различава лицата на заобикалящите го. Освен това обича да гледа как предметите изчезват и след това се появяват отново. То се залива от смях, когато мама се покаже от пердето, зад което се е скрила.
От десетия месец детето възприема околния свят така добре, че може да хваща целенасочено малки предмети с палец и показалец.
На една година малчуганът разпознава всички цветове и преценява доста точно пространствените разстояния. Затова сега той може да слага предмети в ръцете на мама и татко и да тича или да лази след топката.
Кърмачето вижда най-добре на разстояние от 30 до 50 см. Гениално творение на природата – това е точно разстоянието между очите на бебето и главата на майката, когато го кърми.

Нарушено зрение
Има някои състояния, при които се налага да се консултирате със специалист офталмолог.

  • Очите на бебето “се залепват” от секрет повече от две седмици след раждането.
  • Клепачите му са подути или зачервени.
  • След 6-ия месец понякога или често бебето криви очите си (при около
  • 4% от децата се забелязва кривогледство – страбизъм, или подобно некоординиране на очите).
  • Очите му трептят насам-натам, по-изразено при концентрирано гледане или при ярка светлина.
  • Зеницата на окото му не е черна, а има белезникави оттенъци.
  • Детето със закъснение реагира на оптични дразнения или държи предметите много близо до очите си.
  • То често търка очите си и те сълзят.
  • Мига прекалено, стиска клепачи и прави гримаси.